In de voorbije decennia hebben Haïtiaanse muzikanten invloeden ondergaan van diverse muziekstijlen die hun oorsprong vinden in Afrika: de Cubaanse son, de merengue uit de Dominicaanse republiek, Amerikaanse jazz, soul funk en rap. Al deze stromingen zijn terug te vinden op de prachtige overzichts-cd ‘The rouqh guide to the music of Haïti”.
De cd biedt een mooi overzicht van de Haïtiaanse compas. Oude traditionnels worden afgewisseld met nummers van recentere groepen. Allen bezingen ze in het creools het land waarvan ze houden: Ti Chans pou Haiti, Haiti Perle des Antilles en het obligate Ayti Cherie.
De opener is de meest bekende: Coupé Cloué. Hij genoot internationale bekendheid en nam meer dan 60 albums op meestal met een satirische ondertoon. Hij overleed in 1998. Hij wordt afgewisseld met de jonge rap – groep “Masters of Haiti”. Onbeschrijflijk mooi en karakteristiek is de originele en eenvoudige uitvoering van Ayti Cherie door “Ti Coca & Wanga Negess”. Onovertroffen brengt deze “twoubadou band” een huiskamerversie van dit onofficiële volkslied. Destijds brachten zij dit nummer in de hall van de luchthaven van Port-au-Prince. De weinige toeristen werden op deze manier verwelkomd.
Cubaanse invloeden zijn duidelijk te horen bij “Orchestre Tropicana” en “Haitiando”. Deze laatste refereert naar de Senegalees – Cubaanse qroep “Africando”. Het meest swingende nummer op deze cd komt uit het album “Fanatiques Compas” van de “Mini All Stars”: Chauffez, chauffez! Oudere nummers voelen, zoals de sfeer toen was, zoet en melancholisch aan. De oudste geregistreerde opname is van “Nemours Jean Baptiste”. Hij geldt als de stichter van het genre in de jaren ’50: de compas direct. Hij was een nationale vedette die speelde voor alle lagen van de bevolking, wat niet voor alle groepen zo was. Het is één van de weinige originele opnames en bijna vergeten door de jonge generatie.
Deze jonge generatie muzikanten worden vertegenwoordigd door internationaal bekende groepen die meestal in het buitenland verblijven zoals Boukman Experience, Tabou Combo, DP-express en Ram. Hun muziek is geëngageerd en geënt op het verzet tegen de wisselende en onzekere politieke situatie van het land. Ook al is de inhoud van deze nummers minder vrolijk, de vitaliteit en de hoop blijft doorklinken.
Deze cd is een aanrader voor iedereen die van Haïti houdt en hier van hun optimisme iets wil opsteken.
Uitgave van World Music Network samen met 11.11.11. Te koop in de wereldwinkels of rechtstreeks bij 11.11.11.