Het leven zoals het is... in Verettes

De vastencampagne van Broederlijk Delen is al weer lang verleden tijd, Haïti heeft hier dank zij die goed gevoerde campagne behoorlijk veel mediabelangstelling gekregen, en het Vlaams Haïti Overleg heeft daartoe een flink steentje bijgedragen. Ook dat mag wel eens gezegd worden.

Maar intussen is de mondiale evolutie al weer een stap verder. Er waren onder meer de voedselrellen, ook in Haïti. Ze haalden zelfs de wereldpers. Er waren de standpunten van belangrijke spelers op het wereldtoneel die plots tot het inzicht blijken te komen dat de lokale landbouwproductie moet worden ondersteund, gestimuleerd, gesubsidieerd. Als ik zoiets hoor, dan vallen mijn schoenen uit: is dat nu niet net wat tal van niet-gouvernementele organisaties, bij ons zowel als in de derde wereld, al jarenlang verkondigen? Hoe kun je dan met goed fatsoen als internationaal gezagsdrager zoiets opeen verkondigen als ware het een nieuw en origineel inzicht, een weg uit de impasse?

De voedselrellen zullen her en der nog wel wat blijven duren, maar intussen herneemt het gewone leven zijn lang, zoals te doen gebruikelijk. Neem nu Verettes, een dorpje ergens in de Artibonitevallei, hartje Haïti. Blijkt er een burgemeester de plak te zwaaien met best wel goede inzichten. Blijkt er een vrederechter de juridische plak te zwaaien met al even goede bedoelingen. Ja, zelfs de plaatselijke voodoopriester, alias bokor, heeft het al met al best goed voor.

En toch verandert er weinig of niets op het lokale niveau. Het heeft uiteraard te maken met de geopolitiek, met de machtsverhoudingen, zowel internationaal als nationaal. Maar wellicht toch ook met plaatselijke toestanden? Met de houding van deze of gene Haïtiaan? Neem nu de Haïtiaan naast wie Dirk Vermeyen, auteur van ons Verettes-dossier, in het vliegtuig zat. Lees aandachtig de column die Dirk daarover schreef. En herlees hem dan nog eens. Zit in de houding van die Haïtiaan, niet zonder ironie Toussaint Louverture genoemd, misschien ook een stukje van de verklaring van het feit waarom het in Haïti maar niet beter wordt?

René Smeets
1 juni 2008