Lafanmi Lavalas wint over de hele lijn

Na veel uitstel, dat bijna tot afstel had geleid, kon op 21 mei dus toch de eerste ronde van lokale en parlementsverkiezingen worden gehouden. Volgens nationale en internationale waarnemingsmissies zijn de verkiezingen al met al correct verlopen. De vastgestelde onregelmatigheden waren niet massaal en hebben naar verluidt de stembusgang in zijn geheel niet in het gedrang gebracht.

Of nu aan de verkiezingsresultaten ook het logische gevolg zal worden gegeven, valt nog af te wachten. Bij het ter perse gaan waren er nog geen volledige officiële resultaten van de stembusgang op 21 mei bekend. De Voorlopige Kiesraad (Conseil Electoral Provisoire, CEP) had tot dan alleen maar voorlopige en gedeeltelijke resultaten bekendgemaakt. Die werden meteen in twijfel getrokken door voornamelijk oppositiepartijen, waarvan sommige zelfs de annulering van de verkiezingen vroegen vanwege “massale fraude”, maar ook door de waarnemingsmissie (Mission d’observation éléctorale, MOE) van de Organisatie van Amerikaanse Staten, volgens welke de CEP een verkeerde berekeningsbasis zou hebben gebruikt.

Begin juni kon de situatie als volgt worden samengevat. Volgens de CEP heeft Fanmi Lavalas, de partij van ex-president Aristide, bij de eerste ronde reeds 16 van de 19 senaatszetels veroverd (o.m. partijwoordvoerder Yvon Neptune en Dany Toussaint). Verder zou FL reeds 28 verkozen volksvertegenwoordigers tellen, en zouden er 25 FL-kandidaten met duidelijke voorsprong naar de tweede ronde gaan op 19 juni. Volgens de berekeningen van de MOE heeft FL evenwel maar zekerheid over zeven senaatszetels, al liggen de kaarten voor de FL-kandidaten voor de tweede ronde veel gunstiger dan voor alle anderen.

Benieuwd om te vernemen hoe de officiële uitslagen uiteindelijk zullen luiden, maar één zaak is wel duidelijk: Aristide komt met zijn FL als grote overwinnaar uit deze verkiezingen, en hij legt daarmee een stevig fundament voor zijn eigen herverkiezing tot president in november eerstkomend.

Hopelijk worden alle klachten over vermeende fraude grondig onderzocht en worden waar nodig de verkiezingsresultaten aangepast of de stembusgang overgedaan, en kan Haïti daarna eindelijk uit de politieke impasse geraken. Het wordt de hoogste tijd.

René Smeets
1 juni 2000

Meer artikels uit deze Lambi

Meer artikels uit deze rubriek