Van New Orleans tot Cotonou op het ritme van de goden

Leendert van der Valk
Leendert van der Valk

Leendert van der Valk is muziekjournalist en recensent Afrikaanse en Afro-caribische muziek. Van hem verscheen in april 2017 “Voudou van New Orleans tot Cotonou op het ritme van de goden”, over de relatie tussen voudou (of voodoo) en muziek.

Hij beschrijft in zijn boek hoe West-Afrika (o.a. Togo en Benin) de bakermat was van die voodoocultuur en –muziek. Met de zwarte slaven werd de overtocht gemaakt naar de Amerika’s: Louisiana, New Orleans, Haïti, Curaçao, Suriname. Voodoo was daarbij hun enige bezit. Soms heette het santería, candomblé of winti.

Van der Valk ondernam nu voor zijn boek de omgekeerde reis. Hij vertrok in de Verenigde Staten en eindigde zijn trip in West-Afrika. Daarbij kwam hij tot de vaststelling dat er zeer sterke referenties aan Voodoo te horen zijn in zwarte muziek zoals jazz, funk, blues en gospel enz. Soms zijn de ritmes weliswaar verbasterd en komt de naam van de voodoogoden alleen in de titel van de song voor, maar waar hij alleen maar beats hoorde, hoorden zijn gesprekspartners de goden. Ook in de recentste muziek zijn er ‘verbanden’. Zo zou Shakira tijdelijk haar stem verloren hebben door toedoen van een voodoopriester en werd de zwangere Beyoncé afgebeeld in een gele jurk, het symbool van Oshun, de watergodin in de santería.

Voor wie meer wil weten en wil horen, staan er op het internet een drietal interessante sites. Vooreerst is er de site van Leendert van der Valk zelf www.leendertvandervalk.nl/vodun waar je onder de hoofding muziek niet minder dan 159 korte muziekfragmenten kan beluisteren.

Vervolgens vind je op bol.com, waar het boek en een bijhorende CD te koop worden aangeboden een inkijkexemplaar van 18 pagina’s uit het eerste hoofdstuk dat een goed overzicht biedt over de inhoud van het boek. En ten slotte is er https://radio1.be/het-spoor-van-voodoo een uitgebreid interview met van der Valk over zijn boek in het radio 1 programma Wonderland van 15 mei 2017 dat nog steeds kan beluisterd worden.

Paul De Wolf
7 maart 2018