27 mei 2000

Na allerlei moeilijkheden en verdachtmakingen tussen de verschillende politieke partijen, lekken de eerste verkiezingsuitslagen uit. In het zuiden zouden de kandidaten van Fanmi Lavalas, de senatoren Yvon Feuillé en Victor Magloire, respectievelijk 80,8 en 79,8 % van de stemmen hebben behaald. In het noordoosten hebben de kandidaat van Lavalas, Ferdner Pierre-Louis 67,4 en de onafhankelijke kandidaat Luc Fleurinor 53,9 % behaald.

De oppositiepartijen willen deze uitslagen van de, volgens hen, frauduleuze verkiezingen niet aanvaarden. Ze dreigen ermee niet deel te nemen aan de 2e ronde op 25 juni. Vooral het feit dat op 22 mei een massa stembrieven in de straten van Port-au-Prince is gevonden, sterkt hen in hun overtuiging. De autoriteiten beweren dat deze stembrieven wel degelijk werden meegeteld, maar een officiële mededeling naar de bevolking toe komt er niet.

Ook klagen de oppositiepartijen aan dat 34 van hun leden, en vaak kandidaten die nog in de running zijn voor een plaats in het parlement – zoals Paul Denis en Jean de Limongy – door de politie werden opgepakt. Eerste minister Alexis ontkent dat er repressie is tegen de oppositie. Ook militanten van Lavalas werden immers opgepakt.

De nationale en internationale waarnemers blijven zeggen dat de geconstateerde onregelmatigheden niet van die aard zijn dat de verkiezingen moeten worden geannuleerd. Fanmi Lavalas organiseert manifestaties in de straten van Port-au-Prince om de verkiezingsoverwinning te vieren.