Actualiteit - dag per dag

In het dagboek volgen we de actualiteit in Haïti van dag tot dag. Over de verschillende nummers ontstaat dus een archief waarin je op datum alle belangrijke gebeurtenissen met betrekking tot Haïti kunt terugvinden.

16 februari 2009

De immigratiediensten van de Verenigde Staten kondigen aan dat ze 30.000 Haïtianen zonder papieren zullen terugsturen naar Haïti. Na de doortocht van de orkanen, enkele maanden geleden, had president Préval erop aangedrongen dat de duizenden Haïtianen zonder papieren een tijdelijke bescherming zouden krijgen in de Verenigde Staten. De Amerikaanse autoriteiten hebben er echter geen oren naar.

De Voorlopige Kiesraad CEP publiceert de definitieve lijst met de kandidaten voor de senaatsverkiezingen op 19 april. Op de lijst staat geen enkele kandidaat van Fanmi Lavalas. Dit lokt heftige reacties uit bij verschillende aanhangers van Fanmi Lavalas, die een terugkeer van Aristide willen.

24 januari 2009

De partij Fanmi Lavalas, die de aanhangers van Aristide groepeert, zit met een serieus probleem. Twee vleugels van de partij hebben elk hun eigen kandidaten voorgedragen voor de verkiezing van 12 senatoren op 19 april. De Voorlopige Kiesraad (CEP) legt dit probleem voor aan de minister van Justitie.

22 januari 2009

De Commissie Justitie van de Kamer van volksvertegenwoordigers eist dat minister Exumé de zaak van de drugsdollars in Port-de-Paix verder onderzoekt. Volgens de Commissie Justitie zou de minister van Justitie de zaak in de doofpot willen stoppen en zo verhinderen dat bepaalde personen erover praten.

12 januari 2009

President Préval pleit in de Kamer en de Senaat voor een nationale dialoog. Deze dialoog is nodig, zegt hij, om te werken aan vrede en stabiliteit in een land dat drie jaar geleden verscheurd was door verdeeldheid. “Vrede scheppen in een verdeeld land is moeilijker dan het aanleggen van wegen, het bouwen van scholen en het stimuleren van de voedselproductie.” Op dit ogenblik zijn de democratie en de stabiliteit erg kwetsbaar, vindt hij.

11 januari 2009

Het schandaal van Port-de-Paix eist een eerste slachtoffer. Philippe Jean Raymond, een politiecommissaris van Port-de-Paix, sterft in verdachte omstandigheden. Hij werd voor verhoor met een vliegtuig naar Port-au-Prince gebracht. Volgens de politie is hij in het vliegtuig niet ruw behandeld en werd hij begeleid door een Cubaanse arts omdat hij pijn had en uit het ziekenhuis kwam. Een gerechtsmedewerker van Port-de-Paix verklaarde dat hij gezien had hoe de commissaris in een tuin iets dronk uit een flesje, wat zou kunnen wijzen op zelfmoord. De weduwe van de overleden commissaris gelooft niet in de zo gezegde zelfmoord van haar man.

1 januari 2009

President René Préval zegt in Gonaïves, tijdens de herdenking van de 205de verjaardag van de onafhankelijkheid van Haïti, dat 2009 een moeilijk jaar wordt. Haïti gaat leiden onder de afname van de economische activiteiten ten gevolge van de wereldwijde economische crisis. Hij verklaart dat de regering voor 2009 twee prioriteiten heeft: de verbetering van de infrastructuur en het bevorderen van de vrede in de samenleving.

29 december 2008

De minister van justitie, Joseph Exumé zegt dat iedereen zich heeft laten misleiden door de zogenaamde Police Chaplains International, die bij de DEA, de Amerikaanse organisatie voor drugsbestrijding, totaal onbekend is. Hij verklaart stappen te zullen ondernemen om degenen die achter dit complot zitten te ontmaskeren. Aan de media vraagt hij behoedzaam om te gaan met dit dossier omdat het gaat over een uitermate gevoelige zaak die zowel met drugshandel, corruptie als het witwassen van geld te maken heeft.

27 december 2008

In een rapport van de weinig gekende organisatie Police Chaplains International staat dat er 10 miljoen Amerikaanse dollar verduisterd werd na een huiszoeking bij de oom van de vermeende drugshandelaar Alain Désir. De huiszoeking had plaats op 12 november in Port-de-Paix. Toen het geld ontdekt werd zouden politiemannen en leden van het gerecht hun zakken gevuld hebben met dollars. Dit schandaal werd reeds veroordeeld door een rechter van Port-de-Paix, Ronel Gélin, die verklaarde dat hem 10.000 dollar werd aangeboden door René Moise, de substituut van de commissaris van de regering die bij de huiszoeking aanwezig was. Ronel Gélin werd daarop ontslagen door de minister van justitie, Joseph Exumè.

19 december 2008

De minister van Sociale Zaken spreekt met parlementsleden over een wetsvoorstel in verband met het minimumloon. De regering en de privé-sector willen het bedrag van 70 gourdes per dag verhogen tot 150 gourdes. De parlementsleden eisen 200 gourdes per dag. Volgens de minister komt 150 gourdes overeen met wat de vakbonden en de werkgevers willen. Een parlementslid merkt op dat verschillende werkgevers nu al 200 gourdes geven aan hun werknemers. Iemand anders zegt dat in 1983 het minimumloon 3 Amerikaanse dollar bedroeg, terwijl het nu nog geen 2 dollar is.

16 december 2008

Ter gelegenheid van de acttiende verjaardag van de verkiezing van Aristide tot president eisen enkele duizenden aanhangers zijn terugkeer. Ze zeggen dat ze binnenkort de macht weer willen heroveren.