19 juni 2000

Officiële bekendmaking van de resultaten van de eerste stemronde op 21 mei. Dit gebeurt na verschillende dagen van ernstige spanningen. Aanhangers van Aristide hebben barricades van brandende autobanden opgeworpen. Banken, scholen en het openbaar vervoer werden lamgeleqd om de bekendmaking te eisen.

Fanmi Lavalas verovert 16 van de 17 senaatszetels die reeds bij de eerste ronde toegekend worden. Hiermee verovert Fanmi Lavalas al meteen de volstrekte meerderheid in de senaat. Alleen in het departement Noord-Oost wordt 1 zetel behaald door een onafhankelijk kandidaat.

Van de 83 volksafgevaardigden zijn al 28 definitief verkozen, allen kandidaten van Fanmi Lavalas. Ook de meeste gemeenteraden worden ingepalmd door de partij van Aristide.

Deze ‘officiële’ resultaten werden slechts door 6 van de 9 leden van de Voorlopige Kiesraad CEP ondertekend. Zo is de Voorzitter van de CEP, Léon Manus, op 17 juni naar de VS gevlucht. Omdat hij weigerde deze resultaten te ondertekenen, werd hij, naar eigen zeggen, met de dood bedreigd.
Deze resultaten houden inderdaad geen rekening met de oproep van de internationale gemeenschap om een andere berekeningsbasis te gebruiken
bij de toekenning van de percentages. Maar de 6 leden van de CEP die wel getekend hebben, beweren dat deze berekeningsmethode ook werd gebruikt bij de verkiezingen van 1990, 1995 en 1997.

Alle oppositiepartijen verwerpen de resultaten. Zij spreken van een ‘massale verkiezingsfraude’ ten voordele van Fanmi Lavalas.