9 oktober 2000

Op de laatste dag van de verlengde inschrijvingsperiode stelt Aristide zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Duizenden aanhangers begeleiden hem naar het centraal bureau van de CEP in Delmas. Er doet zich een ernstig incident voor wanneer een automobilist weigert de foto van Aristide mee te voeren op zijn wagen. Hij wordt uit zijn auto gesleurd en geslagen. Zijn wagen wordt in brand gestoken. Uiteindelijk zijn er 7 kandidaturen binnengekomen.

Naast Aristide zijn er 2 die bekend zijn bij een groter publiek : Arnold Dumas van de Parti National du Travail en Evans Nicolas, leider van de Duvaliëristische Union pour la Reconstruction Nationale. De andere kandidaten zijn Calixte Dorisca, Jacques Philippe Dorcé, Serge Sylvain en Paul Arthur Fleurival.

Voor de 9 senaatszetels zijn er 30 kandidaten. Fanmi Lavalas heeft kandidaten in de 9 departementen. Bijna alle andere partijen boycotten de verkiezingen. Er komen 20 ‘onafhankelijke’ kandidaten op. De kandidatuur van Cyrion Anthony, woordvoerder van Convergence Démocratique in het Zuiden, roept controverses op. Volgens de oppositie zou deze man onder druk staan van Lavalas om zich kandidaat te stellen en hij zou er zelfs ook geld voor ontvangen hebben.