13 februari 2001

De Veiligheidsraad van de UNO dringt er bij de nieuwe machthebbers op aan meer inspanningen te doen om te komen tot een nationale dialoog en verzoening. Er moet werk worden gemaakt van een reorganisatie van de ordediensten en het gerecht. De oppositie moet positief reageren op de oproep van Aristide om tot een dialoog te komen.

Dezelfde dag schrijft de Amerikaanse president Bush een brief naar Aristide. Hij vindt de brief van Aristide, waarin hij op 27 december belangrijke toegevingen doet aan zijn voorganger Clinton, een goede basis om de betrekkingen tussen de twee landen te verbeteren.

Zes mensenrechtenorganisaties, o.a. Human Rights Watch en National Coalition for Haitian Rights, vragen de internationale gemeenschap druk uit te oefenen op Aristide opdat hij een ‘agenda van hervormingen’ zou opstellen en naleven:

  1. zij die verantwoordelijk zijn voor politiek geweld moeten voor de rechter gebracht;
  2. er moet een oplossing komen voor de gecontesteerde verkiezingen van 2000 door een 2e stemronde van de senaatsverkiezingen van 21 mei;
  3. er moet een geloofwaardige kiesraad aangesteld worden;
  1. en er is nood aan een onafhankelijke rechtspraak.

Aristide moet duidelijk afstand nemen van diegenen die in zijn naam geweld gebruiken. De organisaties reageren ook tegen de Amerikaanse politici die aandringen op nieuwe economische sancties voor Haïti.