18 juni 2002

Start van de zogenaamde ’2e fase van de ontwapeningscampagne’. De 1e fase is een totale mislukking geworden. Aristide had gevraagd dat alle illegale wapens vrijwillig werden ingeleverd. Het dubbele van hun waarde zou worden betaald.

Nu krijgt de Nationale Politie in deze 2e fase de opdracht actief op zoek te gaan naar illegale wapens. Premier Neptune benadrukt dat alleen de inwoners van Cité Soleil en La Saline worden geviseerd. “Ook alle politici op alle niveaus die illegaal wapens bezitten, zullen worden opgespoord”.

Grote emotie bij de inwoners van Balladère, een stad aan de grens met de Dominicaanse Republiek.5 leden van eenzelfde familie worden er vermoord in het huis van de zuster van een coördinator van Lavalas. Een zwaar gewond kind wordt overgebracht naar de Dominicaanse Republiek. 20 mensen worden aangehouden, 9 terug vrijgelaten. Verschillende politieke partijen protesteren omdat leden van hun partij werden gearresteerd.

Een onderzoeksrechter wordt aangesteld om dit vreemde, mogelijk politieke misdrijf te onderzoeken. Velen denken aan een afrekening binnen Lavalas zelf.