3 december 2002

Ter gelegenheid van de 1ste verjaardag van de moord op journalist Brignol Lindor wil de koepel van oppositiepartien Convergence Démocratique een protestbetoging tegen Aristide organiseren. De betoging wordt evenwel onmogelijk gemaakt door aanhangers van Lavalas. Met stenen, stokken en ijzeren staven worden de manifestanten aangevallen. Gevolg: vele gekwetsten.

Het gerucht doet de ronde dat de regering 450.000 dollar beloning heeft gegeven om deze manifestatie aan te vallen. Ook te Cap Haïtien gebeurt hetzelfde.

In Pétionville laat de Nationale Vereniging van de Media (ANMH) een mis opdragen voor de vermoorde journalist. Militanten van Lavalas vallen de kerk binnen en werpen foto’s van Aristide in het rond. Deze actie wordt scherp veroordeeld door de Vereniging van Journalisten.

De Vereniging herinnert eraan dat in 2002 64 journalisten het slachtoffer werden van agressie, waarvan 35 gepleegd door leden van de volksorganisaties die aanleunen bij Lavalas, 18 door de politie, 2 door de oppositie. 20 journalisten zijn in ballingschap gevlucht, 7 journalisten die vroeger in Gonaïves werkten, zijn uit veiligheidsoverwegingen naar Port-au-Prince uitgeweken.