3 april 2003

De Permanente Raad van de O.A.S. komt in Washington samen om de Haïtiaanse crisis te bespreken. Luigi Einaudi betreurt dat de regering nog steeds niet in staat is om de veiligheid te verzekeren en dat er nog steeds geen Voorlopige Kiesraad (CEP) is gevormd.

De meest negatieve reactie komt evenwel van VS-vertegenwoordiger Peter de Shazo. Volgens hem heeft de regering niets gedaan om de onveiligheid en de straffeloosheid te bestrijden. Het is daarom onmogelijk nog in 2003 verkiezingen te houden. Hij reageert ook fel tegen de keuze van de nieuwe chef van de Nationale Politie: “Deze keuze heeft het vertrouwen van de Amerikaanse autoriteiten in de Haïtiaanse regering volledig ondermijnd!”

Daartegen laat de ambassadeur van Canada, Catherine Vézina, positieve geruchten horen: de regering heeft aanvaard dat een 100-tal buitenlandse politiemannen worden gestuurd in het kader van de technische bijstand door de OAS.

De vertegenwoordiger van Frankrijk verklaart dat de Europese Unie bereid is de economische sancties op te schorten om de politieke crisis te helpen oplossen.

Vandaag is het 3 jaar geleden dat Jean Dominique en Jean-Claude Louissaint, de directeur en de bewaker van Radio Haiti Inter, werden vermoord. De radiostations zenden geen nieuwsberichten uit om te protesteren tegen de aanvallen op de persvrijheid. Enkele dagen voordien heeft onderzoeksrechter Bernard Saint-Vil een lijst van verdachte personen gepubliceerd (zie Actueel, blz. 3-4). Verschillende parlementairen zien hierin het bewijs dat het gerecht eindelijk zijn plicht doet.

Maar de weduwe van Jean Dominique, Michèle Montas, klaagt openlijk aan dat de echte moordenaars, o.a. senator Dany Toussaint, niet in de aanklacht staan. Zij verklaart vanuit New York dat zij in ballingschap blijft, zolang dat niet gebeurt.