6 mei 2003

De waterkrachtcentrale van Péligre in het Centraal Plateau wordt door een groep gewapende mannen aangevallen. Door brandstichting in de commandozaal worden 3 turbines stilgelegd. Twee veiligheidsagenten worden gedood. Dezelfde dag worden 2 politiemannen gewond in Hinche, de hoofdstad van het departement van het Centrum.

De staatssecretaris voor Communicatie, Mario Dupuy, legt een verband tussen deze gewelddaden en de arrestatie van de vroegere politiecommissaris Guy Philippe. Deze werd de dag voordien in de Dominicaanse Republiek gearresteerd, in het gezelschap van o.a. Paul Arcelin, een lid van de Convergence Démocratique. De twee mannen waren bezig met sabotageplannen op het ogenblik van hun arrestatie.

De gewapende mannen die de aanvallen hebben uitgevoerd, zouden lid zijn van een bende, Lame San Manman, waarvan vele duizenden T-shirts werden gevonden bij Judy Roy, de leidster van de organisatie Force de Protection Citoyenne. Bij haar werden ook oorlogswapens gevonden en gedetailleerde plattegronden van het Nationaal Paleis en van de privé-woning van Aristide in Tabarre.

De staatssecretaris beschuldigt de oppositie ervan met geweld het regime te destabiliseren.