18 november 2003

Vele duizenden mensen nemen deel aan de viering van de 200e verjaardag van de slag bij Vertières, de eindslag die heeft geleid tot de onafhankelijkheid van Haïti op 1 januari 1804.

Aristide houdt een rede waarin hij hulde brengt aan de helden van de onafhankelijkheid. Hij roept op tot eenheid en nationale verzoening. De Haïtianen moeten hun mensonwaardige levensomstandigheden niet langer dulden. Hij verzekert dat de strijd voor de teruggave van de onafhankelijkheidsschuld zal worden gewonnen, zoals ook de strijd voor de politieke onafhankelijkheid werd gewonnen (Haïti heeft van Frankrijk 21 miljard dollar teruggeëist, voor de 90 miljoen goudfranken die de president Jean-Pierre Boyer aan Frankrijk heeft moeten betalen in 1825).

De oppositie, die afwezig was op de viering, probeert de omvang van de deelname van de bevolking te minimaliseren. Hubert de Ronceray beweert dat de mensen werden betaald door de machthebbers om deel te nemen. “Hier is geen sprake van deelname van de bevolking, wel van exploitatie van de hun miserie en armoede.”