26 oktober 2004

Getuigen beweren dat de politie zich in Fort National heeft schuldig gemaakt aan een vreselijke slachtpartij. Volledig in het zwart, typisch voor een gespecialiseerde afdeling van de politie, zijn ze binnengevallen in nr. 35 van de Estimé-straat, waar 10 jongens en 3 meisjes samen waren. Zij werden overmeesterd, gefolterd en daarna gedood. Twee andere meisjes die in de buurt waren, ondergingen hetzelfde lot. Zeven lijken werden teruggevonden in het dodenhuis van het algemeen ziekenhuis. Waar de lijken van de 8 anderen zijn, weet men niet.

De politie ontkent elke betrokkenheid. De chef van de politie, Léon Charles, insinueert dat het wel eens ex-militairen kunnen geweest zijn die het typische politie-uniform hebben aangedaan. De MINUSTAH heeft een onderzoek bevolen. De leiding van de politie laat weten dat er 17 agenten buiten dienst zijn gezet, omdat ze ervan verdacht worden de hoofdstad te terroriseren.

De ‘Nationale Coalitie voor de Rechten van de Haïtianen’ (NCHR) maakt een balans op van de acties van gewapende bendes. Van 1 tot 30 september werden in het Hospitaal van de staatsuniversiteit 114 gekwetsten en 103 doden door kogels geregistreerd. Van 1 tot 26 oktober waren er 127 gekwetsten en 63 doden. Een bezoek aan 5 politiebureaus heeft duidelijk gemaakt dat er 171 mensen preventief gevangen zitten. Verschillende onder hen werden gefolterd.

De mensenrechtenorganisatie roept de overheid op geen illegale arrestaties toe te laten en de rechten van de gevangenen te garanderen. Volgens Joseph Guyler Delva van het agentschap Reuters zitten 700 aanhangers van Aristide gevangen op basis van vage beschuldigingen.