17 december 2004

Een grote groep ex-militairen zijn 2 dagen geleden binnengevallen in de vroegere residentie van Aristide in Tabarre om er het hoofdkwartier van het leger te vestigen. Verschillende sectoren lieten weten dat ze dit een heel gevaarlijke evolutie vonden. Vandaag slagen blauwhelmen van de Minustah erin om de ex-militairen uit de villa van Aristide te zetten. Zij worden verplicht hun wapens achter te laten en worden in vrachtwagens overgebracht naar de politieacademie.

Door de overheid wordt opgelucht gereageerd omdat er bij de hele operatie geen bloed is gevloeid. Mike Joseph, de nieuwe woordvoerder van de regering, kondigt aan dat het Bureau voor de Gedemobiliseerde Militairen, dat 2 maanden geleden werd opgericht en geleid wordt door ex-kolonel Jodel Lesage, wordt ontbonden. Er wordt een nieuwe commissie van 3 kolonels benoemd om het dossier van de ex-militairen op te lossen.

Bernard Gousse, minister van Justitie, laat daarop weten dat de leider van de militairen, Ravix Rémissainthe, wordt gezocht omwille van verschillende aanslagen op openbare en privé-gebouwen. Hij zou in 1993 uit het leger zijn ontslagen op verdenking van drugshandel. Hij zou dus geen deel meer uitgemaakt hebben van het leger op het moment dat het werd afgeschaft. Ook laat minister Gousse weten dat van de 50 mannen die werden aangehouden voor de bezetting van de villa van Aristide, 16 in feite geen ex-militairen waren.