15 september 2005

Vandaag raken de namen bekend van twee presidentkandidaten die opzien baren: oud-president René Préval en Marc Bazin.

Préval wordt gesteund door een groep “L’espoir”, gevormd door verschillende partijen, o.a. Pati Louvri Baryè (PLB) en een aantal boerenorganisaties.

Bazin is de kandidaat van de Unie voor Haïti, een alliantie tussen een groep van Fanmi Lavalas, geleid door senator Yvon Feuillé, en de Beweging voor de Instelling van de Democratie in Haïti (MIDH). Hij is al minister geweest onder Jean-Claude Duvalier, premier onder generaal Cédras en tweemaal minister onder Aristide.

Door deze alliantie tussen Yvon Feuillé en Marc Bazin is Fanmi Lavalas meer dan ooit verdeeld. Yvon Feuillé en Gérard Gilles waren oorspronkelijk bondgenoten. Toen Gérard Gilles op 1 september de kandidatuur van priester Gérard Jean-Juste indiende, in naam van Fanmi Lavalas, was de breuk onvermijdelijk. Toen duidelijk werd dat de kandidatuur van Gérard Jean-Juste niet werd aanvaard, heeft Gérard Gilles zichzelf als kandidaat gemeld. Zijn kandidatuur werd echter niet aanvaard.

Daarna wordt duidelijk dat er nog een derde strekking bestaat binnen Lavalas. Lowinsky Pierre-Antoine verklaart op de radio dat Yvon Feuillé noch Gérald Gilles de goedkeuring van Aristide krijgen. Aristide keurt een deelname aan de verkiezingen af zolang hij niet uit ballingschap terug is.

De onderzoeksrechter van Saint-Marc, belast met het dossier van wat bekend staat onder ‘Affaire de La Scierie’, legt haar eindverslag neer. Daarin staat dat er genoeg aanduidingen zijn om de vroegere premier Yvon Neptune en 29 andere personen, onder wie de oud-ministers Jocelerme Privert en Calixte Delatour, voor de rechtbank te brengen. Er is sprake van 44 slachtoffers, van wie 22 werden geïdentificeerd.