27 april 2006

Interim-premier Latortue komt in moeilijkheden door een interview van Greg Brooks op Radio Solidarité. Deze Amerikaan verklaart dat de premier een contract heeft afgesloten met zijn maatschappij Sub Sea Research LLC voor de ontginning van de schatten op de zeebodem bij Ile-à-Vâches (Zuid-Haïti). En in november 2005, op het moment dat hij met zijn boot in de VS was om hulp te bieden aan de slachtoffers van de cycloon Katrina, werden 5 er bronzen kannonnen met een waarde van 2 miljoen dollar elk gestolen.

Brooks klaagt aan dat deze diefstal nooit had kunnen gebeuren zonder de medeplichtigheid van leden van het overgangsregime. Er was altijd een vertegenwoordiger van de regering aanwezig, Ernest Wilson. Deze zou er zelfs op aangedongen hebben de vondsten niet kenbaar te maken aan de bevolking. Hij verwijt de interim-regering dat zij het contract niet heeft geëerbiedigd, waarin staat dat Sub Sea Research 50% krijgt van de verkoop van alle gevonden stukken.

Op 2 mei ontkent de persdienst van de premier dat Latortue een dergelijk contract heeft ondertekend met Sub Sea Research. Latortue zou helemaal niets te maken hebben met Greg Brooks en zijn maatschappij. Maar op 11 mei verklaart Magali Comeau Denis, minister van Cultuur en Communicatie, dat Latortue er op 27 augustus 2004 bij was toen zij tekende, samen met de minister van Economie en Financiën.