6 juni 2006

De nieuwe regering onder leiding van Alexis wordt voorgesteld aan de senaat. Na 10 uur debatteren krijgt zij het vertrouwen. Een dag later stemmen 86 volksafgevaardigden voor de ploeg van Alexis. De premier stelt zijn programma “Nieuwe Start” voor, met de volgende prioriteiten: nationale dialoog van verzoening, versterking van het staatsgezag, uitbreiding van de Nationale Politie, ontwapening, demobilisatie en reïntegratie in het sociale leven.

De nieuwe regering telt 18 ministers uit 6 politieke partijen, o.a. Jean Raynald Clérismé: minister van Buitenlandse Zaken; René Magloire: minister van Justitie en Openbare Veiligheid (was dat reeds onder Aristide in 1995); Paul-Antoine Bien-Aimé: minister van Binnenlandse Zaken; Frantz Verella: minister van Openbare Werken, Vervoer en Communicatie; ook iemand uit de partij van Fanmi Lavalas: Jean-Max Bellerive: minister van Planning en Externe Samenwerking.

Tijdens de debatten in de senaat eisen de verkozenen van Fanmi Lavalas dat alle leiders van Lavalas, zoals Yvon Neptune, worden vrijgelaten en dat ontslagen ambtenaren terug in dienst worden genomen.