30 juni 2007

Tijdens een bezoek aan Argentinië verklaart de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Edmond Mulet, dat hij wenst dat de blauwhelmen in Haïti blijven tot aan de presidentsverkiezingen in 2010. Hij oordeelt dat deze troepen momenteel onmisbaar zijn in Haïti want, zoals men al vaststelde, wanneer men een vacuüm laat, dan wordt dit al gauw opgevuld door gewapende bendes.

Hij spreekt zich voorts uit voor het handhaven van het huidige aantal blauwhelmen, maar optredend op andere domeinen. Minder infanterie, maar meer genietroepen om de infrastructuur te herstellen, en een toename van de zeemacht om de 1700km kust te controleren en de drugshandelaars te stoppen. Hij verheerlijkte het Zuid-Amerikaanse elan dat de Minustah omgeeft.

Het mandaat van de VN-veiligheidstroepen in Haïti, de Minustah, loopt af op 15 oktober. Ze bestaat uit meer dan 8000 militairen en politiemannen. Ruim 70% van de soldaten komt uit Latijns-Amerika, waaronder 1200 uit Brazilië en 560 uit Argentinië.