18 oktober 2007

Vandaag is er een bijeenkomst van Cariforum in Haïti. Cariforum verenigt de landen die lid zijn van de economische gemeenschap van de Cariben (Caricom) en de Dominicaanse Republiek. De Haïtiaanse minister van Buitenlandse Zaken zit de bijeenkomst voor. Hij oordeelt dat het resultaat positief is.

De bijeenkomst op ministerieel niveau laat toe dat de deelnemers zich uitspreken over het smeden van een keten van solidariteit tussen de landen van de Cariben. De staten die deel uit maken van Cariforum zijn bereid de belangen van de regio te verdedigen en unilaterale beslissingen te vermijden. Met dit laatste wordt verwezen naar het Akkoord van Economisch Partnerschap (APE) dat zou moeten worden gesloten met de Europese Unie. Dit akkoord zou de vorige akkoorden van Lomé en van Cotonou vervangen.

Verschillende verenigingen en ngo’s verzetten zich tegen de ondertekening van dit akkoord omdat het een vrijhandelsakkoord is dat neoliberaal geïnspireerd is. In Haïti zou het jaarlijkse verlies aan douane-inkomsten ten gevolge van dit akkoord 8 miljoen dollar bedragen.