December 2016

We zijn eind 2016, en nog is het verkiezingsproces voor een nieuwe president en nog een deel van het parlement niet helemaal afgerond. Bij de recente verkiezingsronde in november werd ook gekozen voor 1/3e van de senaat, die om de twee jaar voor een derde moet vernieuwd worden.
Klachten over de uitslagen en bijkomende controles van de verkiezingsuitslagen slepen nu al meer dan een maand aan. Eind december zou de Voorlopige Kiescommissie uitspraak moeten doen. Het is afwachten of er een resultaat uit de bus komt en of er al of niet een tweede ronde in januari moet georganiseerd worden. Verschillende burgerorganisaties dringen aan dat de Kiescommissie tot besluiten zou komen en zorgt dat het land eindelijk weer een leiding en regering krijgt.
Een ander belangrijk feit dat alle berichten van de voorbije maanden overheerst is de doortocht van de superzware orkaan Matthew die heel het zuiden en ook het noordwesten van het land zwaar trof. Niet alleen de huizen, wegen en infrastructuur werden vernield, ook de oogsten werden vernield en de vele velden herschapen in modderpoelen die overstroomd werden met veel modder en vervuilde wateren. Een toename van cholera is dus niet verwonderlijk.
We hadden gehoopt in dit nummer een interessant interview mee te geven, met de boeren in het noordoosten die in de streek van de bananenplantage van de firma Agritrans leven. Het is door omstandigheden niet gelukt, maar stellig beloofd voor volgend nummer.
Wel geven we een neerslag van het bezoek en interview met Carole JACOB van de vrouwenorganisatie SOFA die ons een beeld brengt van wat vrouwen allemaal doen in het land. De vrouw is en blijft de ‘poteau mitan’, de steunpilaar in Haïti.

Tot slot geven we aan al onze lezers graag onze beste wensen mee voor een vredevolle en inspirerende Kersttijd, en voor het nieuwe jaar een gezond, boeiend en energiek 2017.

De redactieploeg Lambi.

Actueel 13 december 2016

Na de verwoestende doortocht van de orkaan Matthew op 4 en 5 oktober hapt Haïti nog steeds naar adem. Er is dringend hulp en vooral voedselhulp nodig. Door de catastrofe konden de verkiezingen, die gepland waren voor 9 oktober, niet doorgaan. Ze werden verplaatst naar 20 november. De spanningen rond de uitslagen duren voort. De Verenigde Naties zetten zich mee in tegen de uitbreiding van de cholera-epidemie.
Lees verder

Hoe gaat het met de Haïtiaanse bio-bananen?

Na de lancering van berichten in september 2015 dat Haîti opnieuw bananen zou exporteren, waren we nieuwsgierig om te weten hoe dit project, met Haïtiaanse overheidssubsidies en buitenlandse (bedrijven)steun, intussen verder evolueerde.
Lees verder

Ontmoeting met Carole Jacob, coördinatrice van de vrouwenorganisatie SOFA

Op uitnodiging van Entraide et Fraternité, de Franstalige tegenhanger van Broederlijk Delen, was Carole Jacob, de coördinatrice van SOFA, in oktober te gast in België. Ze nam op 15 oktober deel aan het ‘festival des Fraternités’ , ze bezocht het Waals parlement en er verscheen een interview met haar in de krant La Libre. Op 17 oktober gaf ze een uiteenzetting in de lokalen van Entraide et Fraternité. Lambi was er aanwezig.
Lees verder