Hoe gaat het met de Haïtiaanse bio-bananen?

Na de lancering van berichten in september 2015 dat Haïti opnieuw bananen zou exporteren, waren we nieuwsgierig om te weten hoe dit project, met Haïtiaanse overheidssubsidies en buitenlandse (bedrijven)steun, intussen verder evolueerde.

In nieuwsberichten van mei 2016 lezen we dat de Compagnie Agritrans S.A. zich klaarmaakte om een tweede lading bananen naar Duitsland te verschepen. Daarmee snoerde Jovenel Moïse (promotor en ook presidentskandidaat voor PHTK=Tèt Kale) de mond van de Minister van Landbouw, die beweerde dat er nog niet veel bananen waren uitgevoerd. Jovenel Moïse benadrukte dat de investering in het Agritrans project strict privé was. In een vroeger artikel en vergaarde informatie lazen we echter dat de regering Martelly 6 miljoen US-Dollar had uitgetrokken om het project te steunen, vooral dan om de onteigening van de gronden te regelen en de boeren te overtuigen hun gronden af te staan.
7 maanden na de eerste lading, die veel media-aandacht kreeg, werden dus voorbereidselen getroffen voor een tweede lading. En hiermee zijn we voorgoed gelanceerd, zegt Jovenel Moïse.
We hebben evenwel niet veel informatie gevonden in de pers over deze tweede lading en horen tegen volgende nieuwsbrief na hoe het staat met het project.

In onze volgende nieuwsbrief brengen we ook een verslag van interviews met lokale boeren uit de streek en een aantal mensen die in de bananenplantage meewerken. Het belooft een boeiende kijk te worden op het initiatief. We zullen dan ook weten of Jovenel Moïse dan de nieuwe president is of niet.

Bronnen: Alterpresse, Le Nouvelliste.

Greet Schaumans
30 december 2016