Van de redactie december 2017

In Haïti groeit de democratie, mensen kunnen op straat komen tegen een nationaal budget 2017-2018 dat helemaal niet beantwoordt aan hun noden. De brandstofprijzen stijgen, de voedselprijzen stijgen, terwijl men de te licht aangepaste lonen wil afromen met belastingen. De democratie groeit duidelijk van onderuit, de mensen worden mondiger en bewust van hun rechten en komen op straat. Aan de top zwaait in Haïti evengoed als in andere en grotere buurlanden de zakenwereld de plak. Michel Martely, de voorganger van Jovenel Moïse, zei al ‘ Haïti is open for business’. En deze inhoudloze slogan blijft maar doorzinderen. In actueel lees je er alles over.

De zakenwereld aan de top, waar ook de roots van de huidige president liggen, begrijpt de democratie maar niet. Zijn een president en een regering niet verkozen en aangesteld om met zorg het land te besturen voor het welzijn van alle inwoners? En in het geval van Haïti dient een regering toch zeker de boerenfamilies te ondersteunen, ze vertegenwoordigen immers nog ruim de helft van de bevolking. Nochtans zijn het NGO’s in Europa, verenigd in de Coördinatie Europa-Haïti (CoEH), die de stem van hun partnerorganisaties moeten versterken opdat het beleid in Haïti de familiale landbouw niet laat verkommeren. Momenteel zijn er daarbuiten nog zo weinig alternatieven voor tewerkstelling en kansen op een waardig leven. We publiceren dan ook graag de vertaling van de brief van CoEH aan Haïtiaanse en de Europese instanties.

Meer dan de helft van de bevolking in Haïti is jonger dan 18 jaar en van een zorgzame regering veronderstel je dan dat ze die jongeren zo goed mogelijk voorbereidt op hun toekomst. Ook hier blijken het twee private non-profit initiatieven te zijn die moeten zorgen voor innovatie. VZW Benefiet Haïti wil de knowhow van ‘School on Wheels’ introduceren in het onderwijs van kansarme jongeren. Tijdens het forum van PlateformeHaïti.be naar aanleiding van 20 jaar samenwerking van Wallonie Bruxelles International met Haïti werd uitgebreid ingegaan op de introductie van elektronische borden in het onderwijs. Alternatieven voor een kwaliteitsvol, ontwikkelingsgericht onderwijs zijn duidelijk voor handen.

Ten slotte analyseren we in dit nummer ook hoe de Volksrepubliek China de Chinese Republiek Taiwan probeert buiten spel te zetten op de internationale scene en dus ook in Haïti.

De redactie wenst je goede lezing van dit nummer, een gezellige Kerst en een goede jaarwende naar 2018. Een nieuw jaar waar we opnieuw zullen proberen Haïti in je aandacht te houden. Laat ons gerust eens weten of onze webnieuwsbrief aan je verwachtingen voldoet, jouw suggesties zullen zorgvuldig en met respect worden behandeld!

Rhoddy Petit
10 december 2017

Meer artikels uit deze rubriek