Editoriaal maart 2018

Met deze Lambi-nieuwsbrief van maart 2018 brengen we een heel divers palet op het net en wellicht ook op jouw netvlies.

In actueel brengen we de meest in het oog springende nieuwsfeiten van afgelopen maanden. Helaas weinig opbeurend nieuws, maar vooral intriest zijn de “in memoria” van Pè Simoly, gewaardeerd charismatisch en geëngageerd priester en vermoord na een bezoek aan de bank. Blijkbaar zou de moord toch eerder politiek gekleurd zijn. Zoals veel te vaak in Haïti is het onderzoek in volle gang, maar blijft het daar hopelijk niet bij. De straffeloosheid algemeen, en t.a.v. moordenaars zeker, moet dringend gestopt. Pè Simoly krijgt verder de passende aandacht van een van zijn ex-leerkrachten. Met het overlijden van Gerald Mathurin verliest Haïti één van die sterkhouders uit het middenveld, die zich onvermoeibaar blijven inspannen voor hun droom: een ander, beter en inclusief Haïti. Deze integere agronoom met visie op ontwikkeling en ex-minister van landbouw verdwijnt te vroeg uit deze wereld. Een vroeger medewerkster deelt haar ervaringen met hem.

Ook langs deze kant van de Atlantische oceaan leven onvermoeibare mensen. Sophie Van Gheel is zo’n ondernemende en gedreven vrouw. Haar droom is de ontplooiing van alle kinderen met kwalitatief onderwijs als eerste bouwsteen. Haar VZW Cunina groeide helemaal uit tot een speciale ngo. Een gesprek met haar mondde uit in een ferm stuk lectuur, getuige van Belgische generositeit.

Veel generositeit was er ook na de verwoestende aardbeving op 12 januari 2010. Na jaren van nood- hulp en programma’s van heropbouw gaan we met een mensenrechtenorganisatie op zoek naar overlevers, die de ramp nog steeds niet achter zich kunnen laten en een precair leven leiden. Niemand zou nog in deze situatie mogen zijn, maar het blijven er nog veel te veel!

In Haïti is kunst verrassend en breed. Of het om muziek gaat of om metaalsculpturen, ambacht en Afrika zijn dan nooit ver weg. Voodoo blijft voor de mensen de eerste bron van inspiratie. Een Nederlandse muziekjournalist ging op zoek vanuit de VS naar de oorsprong van deze bron in Benin. En ook de cultuur van de metaalsculpturen, groot en klein, voert terug naar een territorium dat Noailles heet, net buiten de hoofdstad in Croix-de-Boucquet op weg naar Malpasse.

In onze relaties is de andere niet altijd makkelijk te doorgronden. Veel van onze lezers hebben veel empathie met het Haïtiaanse volk en tonen zich genereus solidair met hen. Het is ook goed om eens stil te staan bij de invloed van de levensgeschiedenis van een volk. Slavernij heeft vast veel slecht genezen wonden en littekens achter gelaten, niet zonder gevolgen voor de huidige generaties. Een Afro-Amerikaanse professor Joy Degruy Leary loodst ons via haar boek tot bij dit post traumatisch slavernij syndroom. Noodzakelijk om het te erkennen en om het helingsproces te bespoedigen.

De Coördinatie Europa Haïti (CoEH) houdt een goed contact met de Haïtiaanse middenveldorganisaties en kan op die manier ook de Europese administratie en de Europese parlementairen informeren over wat bij de basis en hun organisaties leeft in Haïti. Zo komt doorleefde ervaring boven drijven in het debat en krijgen de inzichten om beter werk te leveren ook betere kansen. Een zeer nuttige functie!

Nog even meegeven dat we hard op zoek zijn om onze website te vernieuwen. Wie ons kan en wil helpen, laat het niet na! Wie een duit in ons zakje wil doen het kan op de Triodosrekening van het Vlaams Haïti Overleg: BE34 5230 8045 3300

Rhoddy Petit
8 maart 2018

Meer artikels uit deze rubriek