Wat Haïti betreft, zie ik veel overeenkomsten met de Afrikaanse problemen, o.a. het feit dat Haïti ‘statehood’ heeft geërfd of veeleer opgelegd heeft gekregen zonder dat het er zelf, door eigen historische evolutie, kon toe komen.. Het staatssysteem werd opgelegd zonder dat het land er klaar voor was of een plek kreeg in het internationale bestel. Ik heb net een oud proefschrift gelezen over de geweldige politieke en diplomatie lobbying van Haïti in de eerste eeuw van zijn bestaan om onafhankelijk te kunnen blijven: men zette Spanje en de VS en het Verenigd Koninkrijk etc tegen elkaar op om toch maar onafhankelijk te kunnen blijven. Er werd vooral gevreesd dat Spanje of de VS de Dominicaanse Republiek zouden inpalmen…en daarna ook Haïti natuurlijk. Een prachtig staaltje geschiedenis en diplomatie. Haïti zou er ontzettend fier op moeten zijn. (…)
Jullie maken veel reclame voor een inleefreis. Is het wel verstandig nu er zoveel wordt gekidnapt en geschoten? Ik denk dat het beter is nog wat langer te wachten.
Verder zie ik weer veel info over Aristide. Waarom zo naar het verleden kijken? Het zou een ramp zijn mocht Aristide weer op het politieke toneel verschijnen. Hij heeft op het kairos-moment in de geschiedenis van Haïti een belangrijke en betekenisvolle rol gespeeld, maar die periode is echt voorbij. Aristide is en moet verleden tijd zijn. Velen zullen het daarover niet met mij eens zijn, maar er zijn echt wel meer mensen die dat land kunnen besturen. Préval kan erin slagen zich los te maken van Aristide en toch de overgang voldoende soepel te laten verlopen. Ik denk ook dat hij integer is, zoals jullie schrijven. De dagelijkse onmiddellijke noden van de gewone mensen blijven een groot probleem vormen. Daarom moeten de reguliere instellingen terug op gang komen. Castro’s zijn er jammer genoeg niet meer, en halve Castro’s brengen alleen maar ongeluk of halve oplossingen…