Rubriek - Literatuur

Vaarwel, broer

De nieuwe roman van Edwidge Danticat

In Lambi 32 (december 2007) bespraken wij reeds kort Brother, I’m dying, de nieuwe roman van de bekende Haïtiaanse schrijfster Edwidge Danticat. Intussen is de Nederlandse vertaling verschenen, onder de titel Vaarwel, broer. Het verhaal van twee opmerkelijke broers, haar vader en haar geliefde oom Joseph, die dertig jaar van elkaar gescheiden zijn geweest. Zoals gewoonlijk een verhaal met veel politieke connotaties – het speelt in 2004 – en met veel vakmanschap geschreven. (meer lezen…)

René Smeets
1 september 2008

“Haïtiaanse Nachten”

van Herman Portocarero

Haïtiaanse Nachten vormt het sluitstuk van een trilogie die reeds de New Yorkse en de Jamaicaanse nachten verkende. Luidens de achterflap is elk deel afzonderlijk leesbaar. Achterflappen van boeken durven echter ook te overdrijven. Zo zou Haïtiaanse Nachten van Herman Portocarero volgens de uitgever niet alleen een meeslepende thriller zijn, maar ook diep ingaan op mensen en dingen. Helaas, daarvan heb ik niet veel gemerkt.

(meer lezen…)
Paul De Wolf
1 september 2008

Nostalgie

Het daagt nog niet in mijn huis
aan mijn zijde slaapt de nostalgie
zij slaapt, zij komt weer op krachten
zeer vermoeiend is dat, het gezelschap
van een rebelse en romantische neger.
Vijftien jaar is ze, of duizend jaar,
of nog maar pas geboren
en in haar eerste slaap
onder hetzelfde dak als mijn bloed. (meer lezen…)

Uit: René Depestre, Journal d’un animal marin, 1964.
Vertaling: René Smeets
1 juni 2008

Schrijver Louis-Philippe Dalembert bekroond

De Haïtiaanse dichter en romanschrijver Louis-Philippe Dalembert (°1962), die afwisselend in Parijs en Rome woont, heeft de Prijs Case de las Americas 2008 gekregen voor zijn roman “Les dieux voyagent la nuit” (De goden reizen ’s nachts). Andere bekende werken van Dalembert zijn onder meer de romans “Le crayon du bon Dieu n’a pas de gomme” en “Rue du Faubourg Saint-Denis” en de dichtbundel “Ces îles de plein sel”. Volgens het Spaanse persagentschap EFE, dat verwijst naar een perscommuniqué van de jury die de prijs toekent, zijn Haïti, Argentinië, Colombia en Brazilië de grote winnaars van deze 49ste editie van een van de meeste prestigieuze onderscheidingen van geheel Latijns-Amerka.

René Smeets
1 maart 2008

Brother I'm dying

Een nieuwe roman van Edwidge Danticat

Edwidge Danticat is voor de trouwe lezer van Lambi al lang geen onbekende meer. We hebben zelfs een keer een volledig dossier gewijd aan de bekendste, in het Engels schrijvende Haïtaanse auteur, met daarin een overzicht van haar reeds gepubliceerde romans (met name Adem, ogen, herinnering, Land voor de levenden en de verhalenbundel Krik? Krak! (zie Lambi 8, december 2001, blz. 9-12). Intussen is daar nog de roman Dauwbreker bijgekomen (Lambi 18, september 2005, blz; 19). (meer lezen…)

René Smeets
1 december 2007

De verzamelde gedichten van René Depestre

Inmiddels telt René Depestre, de grootste nog levende Franstalige Haïtiaanse auteur, reeds tachtig lentes, maar hij blijft produceren met de regelmatig van een klok. In de praktijk is hij vooral bezig met het neerschrijven van zijn memoires en nog een roman, maar in 2005 verscheen van hem nog een lijvige nieuwe dichtbundel, Non-assistance à poètes en danger, en eind 2006 volgde daarop Rage de vivre. Oeuvres poétiques complètes, het volledige dichtwerk dus van een schrijver die we in dit blad al herhaaldelijk hebben voorgesteld, van wie we zelf een ruime selectie gedichten hebben vertaald … en wiens lof we hier dus niet meer hoeven te zingen. Een dikke turf is het geworden, waarin eindelijk een reeks moeilijk vindbare titels zijn samengebracht. De neerslag van een ongelooflijke carrière, gebeiteld in poëzie. Warm aanbevolen.

René Smeets
1 maart 2007

Schrijver Francketienne valt in de prijzen

De Haïtiaanse schrijver Francketienne, die vooral furore heeft gemaakt omdat hij de eerste was om een roman in het Creools te publiceren (Dezafi), is bij onze Nederlandse noorderburen in prijzen gevallen. Hij zal er op 13 december de prijs Prins Claus ter waarde van 25.000 euro in ontvangst nemen. (meer lezen…)

René Smeets
1 december 2006

De dauwbreker

De nieuwe roman van Edwidge Danticat is nu ook in het Nederlands beschikbaar. We hadden het verschijnen van de Engelse versie reeds gesignaleerd in Lambi 20 van december 2004. Wat we toen hebben geschreven, kunnen we, na het lezen van de Nederlandse versie, alleen maar bevestigen: het gaat om een zorgvuldig opgebouwde roman met beklijvende bladzijden over een ruime periode uit de recente geschiedenis van Haïti. De Duvaliers, de opkomst van Aristide, de “dechoukaj” “(ontworteling), de emigratie naar de VS… het zit er allemaal in. (meer lezen…)

René Smeets
1 september 2005

Depestre doet het weer

De nieuwste – wellicht laatste – dichtbundel van Haïti’s bekendste Franstalige schrijver, René Depestren had als werktitel Non-assistance à poète en danger. In de definitieve versie is dat poètes en danger geworden. Meervoud dus, in plaats van enkelvoud. Een logische wijziging voor een dichter die als een bij uistek geêngageerd schrijver bekend staat. (meer lezen…)

René Smeets
1 september 2005

Schrijven in een belegerd land

Ecrire en pays assiégé – Haïti – Writing Under Siege is een duur, maar vooral een degelijk boek dat een goed beeld geeft van wat het betekent Haïtiaan én schrijver te zijn.

(meer lezen…)
René Smeets
1 maart 2005