Schrijven in een belegerd land

Ecrire en pays assiégé – Haïti – Writing Under Siege is een duur, maar vooral een degelijk boek dat een goed beeld geeft van wat het betekent Haïtiaan én schrijver te zijn.

Jacques Stephen Alexis, Jacques Roumain, René Depestre, Marie Chauvet, Frankétienne, Jean Métellus, Lyonel Trouillot, Yannick Lahens, Edwidge Danticat… het zijn de grote namen uit de Haïtiaanse literatuur. Namen die onze lezers niet onbekend zijn, want geregeld laten wij deze namen als klokken in Lambi luiden. Over deze groten uit de Haïtaanse literatuur dus gaat deze verzamelbundel van opstellen en interviews, die tracht te illustreren en te analyseren hoe het werk van deze romanschrijvers, dichters en theatermakers omgaat met “het belegerde land” Haïti, hoe in dat werk taalkundige en vormelijke strategieën worden ontwikkeld om de krachten van de onderdrukking te boven te komen.

Een greep uit de inhoud: een essay over de literaire doctrine en het politieke klimaat onde de Duvaiers, een gesprek met duivel-doet-al Frankétienne, een essay over het gevecht om vrijheid in de roman Adem, ogen, herinnering van Edwidge Danticat, een interview met René Depestre (zie ook blz. 14-15 in dit nummer) over politieke afgang en esthetische synergie, en ga zo maar door. Zeer degelijk werk allemaal, maar wellicht niet voor eenieder toegankelijk. Hoe dan ook een zeer waardevol en mooi uitgegeven boek, waarvoor we alleen maar woorden van lof hebben.

René Smeets
1 maart 2005

Marie-Agnès Sourieau & Kathleen M. Balutansky (red.), Ecrire en pays assiégé – Haïti – Writing Under Siege, Amsterdam/New York, 2004, 545 blz., 100 euro bij Rodopi, Tijnmuiden 7, 1046 AK Amsterdam, Nederland, 31-20-611 48 21, www.rodopi.nl

Meer artikels uit deze rubriek