"De dans op de vulkaan"

Wist u dat decennia geleden reeds een Haïtaanse roman in het Nederlands werd vertaald? Toegegeven, we zijn er als het ware bij toeval op uitgekomen, maar we vinden het toch nog het signaleren waard, ook al kunt u dit ‘oude’ boek nergens meer in de boekenhandel vinden.

De oorspronkelijke versie van ‘De dans op de vulkaan’ van Marie Chauvet dateert van 1957. Deze goede, historisch gedocumenteerde roman schetst het verhaal van twee zeer begaafde meisjes, Minette en Lise, die kleurlingen waren, maar vele hindernissen overwonnen en de toppen van de roem bereikten in muziek en theater. Alles is verweven met de contrasten tussen de blanken en de kleurlingen, de koloniale vooroordelen, de instandhouders en de bestrijders hiervan. Het boek geeft een goed sfeerbeeld van de Franse revolutie en de slavenopstanden.

Marie Chauvet (1917-1975) is één van de grootste Haïtiaanse schrijfsters, die verder bekendheid verwierf met haar roman Filles d’Haïti en Amour, colère, folie. Wie de bovengenoemde boeken wil vinden, kan het best enkele sites voor tweedehandsboeken op het internet proberen, b.v. www.bibliofind.com.

Annelies Triest
1 maart 2002

Marie Chauvet, De dans op de vulkaan, Uitgeverij Luitingh, Amsterdam, 354 blz.; oorsponkelijke titel: La danse sur le volcan.