Drink eens géén glaasje Grand Marnier

Al eens mijlenver gestapt om dan 12 uur in de blakende zon grachten te kuisen in een sinaasappelplantage en met 3 US$ (120 BEF) naar huis te gaan? Of een hele dag sinaasappelen geraspt, in je vingers gesneden en het sap in je wonden voelen branden, om per kist geraspte appeltjes van oranje één dollar (40 BEF) te krijgen?

De geraspte en gedroogde schil wordt naar Frankrijk verscheept en toegevoegd aan de cognac om de lekkere Grand Marnier te bekomen. In 1998 noteerde Marnier-Lapostelle een netto opbrengst van zowat 16 miljoen US$ (640 miljoen BEF).

Volgens de Haïtiaanse organisatie Batay Ouvriye verdienen de arbeiders op de plantage een schamele ‘sinaasappelschil’. Er zijn geen sanitaire voorzieningen. Arbeiders die zich snijden kunnen hun handen niet spoelen en moeten het bijtende sap de hele dag verdragen. Velen hebben huidproblemen. Zij hebben ook geen recht op ziekteverlof of jaarlijkse vakantie.

De arbeiders in de Grand Marnier-plantages roepen op tot solidariteit :
Het Syndicat des Ouvriers de Marnier-Lapostelle-Haiti wil met de steun van de internationale gemeenschap betere werkvoorwaarden en aangepaste lonen afdwingen in de Noord-Haïtiaanse sinaasappelplantages. Verschillende organisaties en personen reageerden op een eerste oproep begin december, maar de directie blijft doof. Er wordt nu een tweede oproep tot internationale solidariteit gelanceerd. Men wil geen boycot organiseren van de Marnierproducten, maar hoopt dat het Franse bedrijf gevoelig zal zijn voor de negatieve publiciteit.

De redactie
1 maart 2000

Schrijven kan naar:
M. Maxime Coury, Directeur général
Marnier-Lapostelle
91 Boulevard Haussmann
75008 PARIS
 France

Een modelbrief kan je opvragen bij de redactie.

Meer artikels uit deze Lambi

Meer artikels uit deze rubriek