Rubriek - Actie

LEGPUZZEL HAITI januari 2011

In januari 2011 wordt door Projecthulp Haïti een legpuzzel van 500 stukjes uitgebracht.

(meer lezen…)
Stichting Projecthulp Haïti
4 december 2010

Europese Commissie ontmoet ngo's

Europese Commissie stimuleert overleg met Haïtiaanse Overheid en Civiele Maatschappij

Dinsdag 23 maart organiseerde de Europese Commissie een conferentie om verschillende actoren te consulteren in voorbereiding op de donorenconferentie van 31 maart in New York. Een 8-tal vertegenwoordigers van de Haïtiaanse ngo’s en civiele maatschappij, 4 van de Haïtiaanse overheid, en een 50-tal vertegenwoordigers van Europese ngo’s wisselden van gedachten met de EU-commissaris en zijn diensten over de heropbouw van Haïti. Met het Europees Haïti Overleg brachten we in naam van een 50-tal Europese organisaties de aandachtspunten naar voor in verband met de opbouw van een nieuw Haïti op middellange en lange termijn.

(meer lezen…)
Greet Schaumans
Europees Haïti Overleg
1 april 2010

Een uitermate geslaagde Haïti-dag

Antwerpen, 28 november 2009

Als het goed is, mag dat ook gezegd worden: de Haïtidag, die door verscheidene organisaties, waaronder het Vlaams Haïti Overleg, op 28 november jongstleden in Antwerpen werd georganiseerd, was een voltreffer!

(meer lezen…)
René Smeets
1 december 2009

Haïti rêvez-vous!

Zaterdag 28 november 2009
vanaf 15.30u tot 23u

St Ludgardisschool Antwerpen Stad
Maarschalk Gérardstraat 18
2000 Antwerpen

(meer lezen…)
Greet Schaumans
1 september 2009

Britse EHO-partner actief rond problematiek Haïtianen in de Dominicaanse Republiek

Begin oktober vond er een evaluatie plaats van de EHO-werking in de periode 2006-200. Er werden voorstellen gedaan om het werk voort te zetten en nog concreter af te stemmen op beleidsbeïnvloeding, in Europa en, samen met de Haïtiaanse partners, in Haïti zelf.

(meer lezen…)
Greet Schaumans
1 december 2008

Open avond - soiréé ouverte

In de week van 6 tot 10 oktober is er een vertegenwoordiging van Nationale Commissie JUSTICE et PAIX HAÏTI in Brussel, met name P. Jan HANSSENS, directeur, en Mevrouw Jocelyse COLAS, Algemeen Secretaris. (meer lezen…)

Greet Schaumans
3 oktober 2008

Orkaangeweld teistert Haïti

Broederlijk Delen voorziet financiële hulp aan de partnerorganisaties in Haïti die getroffen zijn door de verschillende orkanen. Meer informatie kan je op hun website vinden.


18 september 2008

Die fondsen van Duvalier in Zwitserland…

Zal Haïti dan toch een deel van de Duvalier-fondsen in Zwitserland kunnen recupereren? Die fondsen worden daar al jaren lang geblokkeerd en ze zouden aan Haïti kunnen worden teruggegeven indien de houders tegen eind september 2008 niet hebben aangetoond dat het om gelden uit niet-criminele bronnen gaat. Maar de juridische démarches en scherpslijperijen zijn ongetwijfeld nog niet achter de rug. (meer lezen…)

René Smeets
Bron: Une semaine en Haiti
1 september 2008

EPA's

Wat zijn dat, en vooral: wie wordt daar beter van?

In september heeft een vierkoppige Haïtiaanse delegatie op uitnodiging van het Europees Haïti Overleg / Coordination Europe-Haiti een bezoek gebracht aan België en enkele andere lidstaten van de Europese Unie (zie blz. 5-7). Tijdens hun contacten met vertegenwoordigers van de Europese Unie en van regeringen van de lidstaten is herhaaldelijk het dossier van de economische partnerschapsakkoorden (EPA’s) aan de orde gesteld. Dat zijn samenwerkingsakkoorden die de EU sluit met bepaalde ontwikkelingslanden, de zogenaamde ACS-landen (landen uit Afrika, de Cariben en de Stille Zuidzee). (meer lezen…)

Alessandra Spalletta
René Smeets
1 december 2007

Workshops over slavenhandel en voodoo

Wereldkamp Broederlijk Delen

Op woensdag 11 juli hebben wij op het wereldkamp 2007 Ayiti Cheri twee inhoudelijke workshops gegeven. De eerste over de geschiedenis van de slavenhandel naar Haïti (in die periode Saint-Domingue genoemd) en de tweede over het ontstaan van de voodoo, een verschijnsel dat onlosmakelijk met het leven op de plantages en met de opstand tegen Frankrijk verbonden was. (meer lezen…)

Paul De Wolf
1 september 2007