Workshops over slavenhandel en voodoo

Wereldkamp Broederlijk Delen

Op woensdag 11 juli hebben wij op het wereldkamp 2007 Ayiti Cheri twee inhoudelijke workshops gegeven. De eerste over de geschiedenis van de slavenhandel naar Haïti (in die periode Saint-Domingue genoemd) en de tweede over het ontstaan van de voodoo, een verschijnsel dat onlosmakelijk met het leven op de plantages en met de opstand tegen Frankrijk verbonden was.

Haïti is de oudste onafhankelijke zwarte republiek (1804), en de voodoo als magisch-religieus systeem blijft er nog steeds een grote rol spelen. Voor de eerste workshop hebben wij aan de hand van een diareeks met historische gravures en schilderijen gepoogd de driehoekshandel van goederen en slaven zo concreet mogelijk voor te stellen.

Er kwamen vanuit de jonge toehoorders heel wat interessante vragen. Onder hen bevond zich overigens een aantal leerkrachten geschiedenis die vertelden dat zij een paar van de in Lambi verschenen historische dossiers al gebruikt hebben op school. Het was fijn te mogen vaststellen dat we lezers hebben die met onze teksten aan de slag gaan.

Voor de tweede workshop, waarop nog wat extra mensen afkwamen – het onderwerp sprak blijkbaar sterk tot de verbeelding -, hebben we een film gebruikt die de belangrijkste aspecten van de voodoo mooi tekende. Het zingevende aspect, het juridische aspect, het therapeutische aspect, het algemeen culturele aspect… het kwam allemaal aan bod. Jammer genoeg was het ondertussen echter al zo laat geworden dat we na een drietal reacties moesten afronden. We hadden zelfs geen tijd meer om onze voodoovoorwerpen uit te pakken.

Het moment voor de gezamenlijke vegetarische maaltijd was aangebroken. We hebben genoten van het lekkere eten, het goede gezelschap en de hartelijke sfeer!

Paul De Wolf
1 september 2007

Wie de oudere Lambidossiers over de slavenhandel nog eens wil nalezen kan ze in PDF-formaat voorlopig vinden op http://users.telenet.be/Haitiinfo.