Rubriek - Boeken over Haïti

Boekenbal

Jacques Stephen Alexis met vrouw en kind

Begin juni waren een aantal Haïtiaanse schrijvers te gast in de Botanique in Brussel. Zij werden uitgenodigd door de ONG CEC (Coopération par l’Éducation et la Culture). Zij getuigden dat de Haïtaanse literatuur springlevend is en dat de Haïtiaanse schrijvers, naast andere kunstenaars zoals schilders, muzikanten en cineasten uitstekende ambassadeurs zijn van de Haïtiaanse cultuur.

(meer lezen…)
Guy Clymans
27 september 2017

De slag bij Vertières

De slag bij Vertières

Een paar weken geleden verscheen het boek “l’Armée indigène. La défaite de Napoléon” van Jean Pierre Le Glaunec, historicus en professor geschiedenis aan de universiteit van Sherbrooke in Canada.

(meer lezen…)
Paul De Wolf
30 december 2014

Toussaint L’Ouverture in tijdsdocumenten

Nu hij zich niet meer rechtstreeks met de politiek in Haïti kan inlaten, moet gewezen president Jean-Bertrand Aristide in zijn Zuid-Afrikaanse ballingsoord zijn tijd op een andere manier zien te vullen.

(meer lezen…)
René Smeets
1 maart 2009

De recente geschiedenis, vanuit Aristide-oogpunt…

Je houdt het haast niet voor mogelijk, maar er zijn nog mensen die onvoorwaardelijk en zonder het minste voorbehoud de “versie Aristide” aanhangen en zich in de meest onmogelijke bochten wringen om al wat krom is en daar niet in past recht te praten. Er is zelfs een Britse academicus die dat zwart op wit neerschrijft en laat uitgeven. (meer lezen…)

René Smeets
1 december 2008

De donkere kant van Papa Doc

Duvalier. La fache cachée de Papa Doc is een lijvige studie van Jean Florival over de Duvalierdictatuur waaronder Haïti gebukt ging van 1957 tot 1986. Het betreft een getuigenis uit eerste hand. Auteur Florival, die in 1967 in ballingschap vertrok naar New York en zich in 1973 in Canada installeerde, neemt de lezer mee naar het hart van de dictatuur, de corruptie en al wat daarmee gepaard ging, ook in het dagelijkse leven van jan en alleman.

René Smeets
1 juni 2008

Voodoo: een manier van leven

Naar aanleiding van de tentoonstelling van de Lehmanncollectie in Genève

Het woord ‘Voodoo’ roept heel wat associaties op. Zowel in het Westen als op Haïti zelf doen de meest uiteenlopende opvattingen de ronde.

(meer lezen…)
Paul De Wolf
1 juni 2008

Haiti Ti Soley Leve

Bij het ter perse gaan was het nog niet verschenen, toch willen we het hier al even signaleren: het boek Haiti. Ti Soley Leve, met teksten van Jeannine de Beleyr, reeds twintig jaar werkzaam in Haïti, en foto’s van Jan Bierkens. (meer lezen…)

René Smeets
1 december 2007

Haïtiaanse kunstenaars te boek gesteld

Een mooie verzameling grote kleurenfoto’s van belangrijke kunstwerken van de grootste Haïtiaanse kunstenaars, van de achttiende eeuw tot vandaag. Weinig tekst, maar des te meer plaats voor illustraties die, al te gaar, een goed beeld geven van met name de immer verrassende Haïtiaanse schilderkunst, van klassiek tot modern,van figuratief tot non-figuratief, van “naïef” tot allesbehalve naïef. Een kijkboek voor een rustige avond in de luie zetel.

René Smeets
1 september 2007

“Divine Horsemen. The Living Gods of Haïti”

Een klassieker over de voodoo?

Toevallig kreeg ik onlangs Maya Derens boek uit 1953 over de Haïtiaanse voodoo in handen. De titel in het Engels verwijst duidelijk naar het moment waarop sommige deelnemers aan voodooceremonies als een paard (in het Creools “choual”) door een geest (loa) ‘bereden’ worden. Ik had het boek nooit gelezen, maar het wel al ettelijke keren al dan niet met veel lof geciteerd gezien in andere publicaties.

(meer lezen…)
Paul De Wolf
1 maart 2007

Een kreet van hoop vanuit de batey

In ons vorig nummer schilderde onze correspondente Colette Lespinasse een portretje van Scheutist Pedro Ruquoy, die al jaren lang vecht voor een beter lot van de Haïtaanse suikerrietkappers in de Dominicaanse Republiek, zulks naar aanleiding van het feit dat Ruquoy na het ontvangen van doodsbedreigingen door zijn orde uit de Dominicaanse Republiek was teruggeroepen. Bij al die heisa zou een mens nog vergeten aandacht te besteden aan het boek dat Ruquoy eind 2005 liet verschijnen over de problematiek die hem al zo lang bezig houdt. Het met mooie foto’s geïllustreerde boek schetst een indringend beeld van het leven op een suikerrietplantage en van de suikerrietkappers zelf. Het toont ook hoe hard werkende Haïtianen, mensen, ondanks de zwarte sneeuw die ze dagelijks zijn, hoop kunnen blijven koesteren. Warm aanbevolen, voorlopig – helaas! – alleen voor wie Spaan kent.

René Smeets
1 maart 2006