Rubriek - Cultuur

Vrouwelijke metaalkunstenaars in Haïti

Metaalkunst maakt deel uit van het culturele erfgoed van Haïti

Wie bekommert zich om de metaalkunstenaars van Noailles?

In Noailles, op de weg van Port-au-Prince naar Malepasse (grens met de Dominicaanse Republiek) wordt de metaalkunst sinds 1950 van vader op zoon doorgegeven. Opmerkelijk is dat in dit professioneel mannenbastion een collectief van vrouwelijke metaalkunstenaars aan het werk is. Misschien een aandachtspunt in het kader van 8 maart – vrouwendag?

(meer lezen…)
Ilse Roels (vertaling Greet Schaumans)
7 maart 2018

Boekenbal

Jacques Stephen Alexis met vrouw en kind

Begin juni waren een aantal Haïtiaanse schrijvers te gast in de Botanique in Brussel. Zij werden uitgenodigd door de ONG CEC (Coopération par l’Éducation et la Culture). Zij getuigden dat de Haïtaanse literatuur springlevend is en dat de Haïtiaanse schrijvers, naast andere kunstenaars zoals schilders, muzikanten en cineasten uitstekende ambassadeurs zijn van de Haïtiaanse cultuur.

(meer lezen…)
Guy Clymans
27 september 2017

Echo van de ‘4de pijler’ bijeenkomst 20 februari 2017

‘4e pijlers bouwen bruggen’

270 deelnemers van 4e pijler organisaties in Vlaanderen kwamen op 20 februari 2017 samen om nieuws en ervaringen te delen. En om kennis te maken met nieuwe initiatieven die leerrijk kunnen zijn voor de 4e pijlerorganisaties. Deze bijeenkomst had plaats in het Vlaams Parlement, wat voor velen ook de gelegenheid was om met dit politiek huis kennis te maken.

(meer lezen…)
Greet Schaumans, met dank aan 4e Pijler en Marina van FINADO
27 maart 2017

Interview met Jan Hanssens, meer dan 40 jaar in Haïti

Jan Hanssens in Haïti

Tijdens zijn drukke driejaarlijkse vakantie vond de Scheutist Jan Hanssens toch de tijd een interview toe te staan. Zijn activiteiten van de laatste 15 jaar spitsen zich voornamelijk toe op de bescherming van de mensenrechten.

(meer lezen…)
Guy Clymans
8 september 2016

Parc Martissant in Port au Prince, een voorbeeld van sociale ontwikkeling in de stad.

afvalverwerking: Gerecycleerde plastiek flessen om perceeltjes af te boorden in het park

Een park wordt bron van herdenking, van aandacht voor milieu en van ontwikkeling voor de lokale gemeenschap.

Martissant, in het zuiden van de hoofdstad Port-au-Prince, is al sinds halfweg de jaren 2000 een probleemwijk, een overbevolkte volkswijk met veel sociale problemen en geweld, waar ook sommige bendes hun basis hebben. Midden in die zone lag een wijds park te verkommeren, een van de weinige groene zones langs de zuidelijke toegang tot de hoofdstad.
De haïtiaanse organisatie FOKAL maakt er een boeiend natuur- en cultuurpark van, in samenwerking met sociale werkers en met de lokale gemeenschap.

(meer lezen…)
Greet Schaumans (op basis van documentatie FOKAL)
2 april 2015

Haïtiaanse kunst in het Grand Palais in Parijs

Haïti, deux siècles de création artistique

“Haiti. Deux Siècles de Création Artistique”

Fascinerend en zeer verscheiden: dat is onze spontane indruk over deze prachtige overzichts-tentoonstelling van twee eeuwen hedendaagse kunst uit Haïti. Er waren 170 werken van 60 verschillende haïtiaanse kunstenaars. Hoewel alle werken in één zaal dicht bij elkaar waren opgesteld, hebben we alle drie echt kunnen genieten van deze unieke verzameling.

(meer lezen…)
Walter De Jongh, Greet Schaumans
2 april 2015

Oprichting van de Academie van het Creools

Na vele jaren krijgt Haïti een Academie van de Creoolse taal. Het is een erkenning voor het jarenlange werk van lokale organisaties voor de bevordering en waardering voor de eigen taal die door de grote meerderheid van de bevolking de enige taal is waarin ze zich vlot kunnen uitdrukken.

(meer lezen…)
Greet Schaumans
30 december 2014

HAITIAANSE RECEPTEN

SOUP JOUMOU (pompoensoep)

Ook wel “soupe de l’indépendance” genoemd. Deze maaltijdsoep wordt in Haïti als ontbijt gegeten op 1 januari, de feestdag van de onafhankelijkheid. Als je de soep niet als hoofdgerecht wil aanbieden, gebruik je wat minder vlees en groenten. (meer lezen…)


30 juni 2013

Haïti, beschadigd land

Raoul Peck

Interview met Raoul Peck

In januari 2010 verwoest een aardbeving Haïti en veroorzaakt 230.000 doden. Drie jaar later is de heropbouw mislukt en heeft de internationale hulp zijn belofte niet gehouden. Het is de vaststelling gemaakt door Raoul Peck in een ontluisterende documentaire. Arte Magazine had een onderhoud met een woedende cineast.

(meer lezen…)
Pascal Mouneyres voor ARTE Magazine; vertaling Rhoddy Petit
30 juni 2013

“200 jaar Haïtiaanse schilderkunst” in CC De Borre te Bierbeek van 9 tot 28 februari 2013

“Wat een wonder”, riep Colombus uit toen hij in 1492 de weelderige natuur van de Caraïben voor zich zag. In de schilderkunst van Haïti klinken de roepstem en de bekoring van het wonderlijke door tot op de dag van vandaag.

(meer lezen…)
Paul De Wolf
1 april 2013