Rubriek - Media en varia

Post Traumatisch Slavernij Syndroom

Cover boek Post Traumatic Slavry Syndrome

Ontmenselijking van slaven blijft nawerken

Het boek ‘Post Traumatic Slave Syndrome’ grijpt je naar de keel. Professor Joy Degruy Leary, Ph.D., van de Universiteit van Portland USA publiceerde het in 2005. Ik kreeg een kopie te pakken via vrienden in de VS. Ik heb geen idee of het boek ondertussen ook in andere talen dan het Engels verkrijgbaar is. Toegegeven, sociale wetenschappen is mijn vakgebied en mijn interesseveld, maar ik kan het eenieder aanbevelen. Hoewel het een wetenschappelijk werk is, leest het als een roman, onder meer omdat Professor Degruy gebruik maakt van anekdotes en verhalen uit haar rijke ervaring om haar argumenten te onderbouwen.

(meer lezen…)
Boekbespreking door Dirk Vermeyen
7 maart 2018

Echo van de ‘4de pijler’ bijeenkomst 20 februari 2017

‘4e pijlers bouwen bruggen’

270 deelnemers van 4e pijler organisaties in Vlaanderen kwamen op 20 februari 2017 samen om nieuws en ervaringen te delen. En om kennis te maken met nieuwe initiatieven die leerrijk kunnen zijn voor de 4e pijlerorganisaties. Deze bijeenkomst had plaats in het Vlaams Parlement, wat voor velen ook de gelegenheid was om met dit politiek huis kennis te maken.

(meer lezen…)
Greet Schaumans, met dank aan 4e Pijler en Marina van FINADO
27 maart 2017

“200 jaar Haïtiaanse schilderkunst” in CC De Borre te Bierbeek van 9 tot 28 februari 2013

“Wat een wonder”, riep Colombus uit toen hij in 1492 de weelderige natuur van de Caraïben voor zich zag. In de schilderkunst van Haïti klinken de roepstem en de bekoring van het wonderlijke door tot op de dag van vandaag.

(meer lezen…)
Paul De Wolf
1 april 2013

Het boekenaanbod om de zomer door te komen.

Het laatste jaar verschenen weer heel wat boeken over Haïti in het Nederlands. We stellen er kort enkele voor.

(meer lezen…)
Tom D’Haeyer
13 juni 2011

Film “Le Pain des Tropiques”

CODEART vzw is een Waalse organisatie met zetel in Hombourg, die ontwikkelingswerk ondersteunt met aangepaste en kleinschalige machines. Hun baseline is ‘des machines pour nourrir les Hommes’ of ‘machines om Mensen te voeden’. In Cinéma Le Parc in Luik waren ze vanuit hun medewerking aan de cassaveries in Haïti gastheer van de film ‘Het brood van de tropen’. Een documentaire film gerealiseerd door Bernard Simon, een man die met veel respect voor de Haïtiaanse boerenfamilies en hun leefomgeving hiermee zijn derde film in Haïti draaide.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
13 juni 2011

Brieven aan "Het Braambos"

Hierbij post uit Haïti. Ik stuur de brief door die vandaag gelezen werd in het televisieprogramma Het Braambos. Sinds september schrijf ik maandelijks een column voor de rubriek “Post gevat” van het katholieke programma, dat elke zondag om 20 uur op radio 1 te horen is.

(meer lezen…)
Ilse Roels
1 december 2009

Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

25 november

Beste sympathisanten en militanten van de vrouwenbeweging, ik had een droom vannacht, er was een wissel van de wacht, gender-evenwicht met mannen en vrouwen aan de macht… Droom of visioen? Terwijl de Braambos-postduif het lange traject Haïti-België aflegt, moet de beslissing gevallen zijn in verband met de verdeling van de topjobs binnen de EU. Werd één van de leidersfuncties uiteindelijk aan een vrouw toegekend of blijven de “trendy discussies over gelijke kansen voor mannen en vrouwen” voorlopig nog theorie? In elk geval, droom of visioen, wereldwijd is er nog veel werk aan de winkel voor een reële wissel van de macht. (meer lezen…)

Ilse Roels
1 december 2009

Schrap Haïti niet uit uw agenda!

Haïti-kalender 2009

De beste manier om Haïti niet uit uw agenda te laten verdwijnen, is wel het hanteren van een Haïtikalender! Op de website Akil Samdi krijgt u er een voorsmaakje van deze mooie agenda, met schitterende foto’s; bij de presentatie krijgt u zelfs een aanstekelijk stukje Haïtiaanse muziek. Mooi meegenomen! (meer lezen…)

René Smeets
1 december 2008

Yolette Etienne gehuldigd

Haïtiaanse wordt lid van de prestigieuze Britse Hoge Orde

Yolette Etienne, vertegenwoordigster van de Britse organisatie Oxfam in Haïti, is op 30 januari 2008 door de Britse koningin Elizabeth II benoemd tot lid van de Hoge Orde van het Britse Rijk, een voorrecht dat normaliter enkel Britse onderdanen te beurt valt omwille van hun optreden ten voordele van een Britse organisatie of instelling. Ter gelegenheid van de feestviering prees Yolette Etienne het Haïtiaanse volk voor zijn moed en onderstreepte zij dat de programma’s van Oxfam steunen op basisorganisaties die trachten de hoop in Haïti levend te houden. (meer lezen…)

René Smeets
1 maart 2008

Wereldkamp voor jongeren focust op Haïti

Dat er wat schort aan de verhouding tussen Noord en Zuid in de wereld weet iedereen. Dat wij er zelf iets aan kunnen veranderen, zouden we bijna vergeten. Gelukkig is er daarom het wereldkamp. (meer lezen…)

René Smeets
1 juni 2007