Rubriek - Reisimpressies

De wrange nalatenschap van orkaan Matthew

Schoolpakketjes klaar maken

Een verhaal van lichtpuntjes

Benefiet Haïti is een organisatie die ontstond in de nasleep van de aardbeving van 12 januari 2010. Geert Van Iseghem maakte toen deel uit van het B-Fast team en als zoveel mensen geraakte hij verbonden met dit volk en bracht dit ook over op zijn partner Valerie Montbaliu. In april 2017 gingen ze op Haïtibezoek en op aandringen van hun contactpersoon Simon vooral naar het door Matthew zwaar getroffen Anse d’Hainault in het Zuiden.

(meer lezen…)
Valerie Montbaliu en Geert Van Iseghem
28 juni 2017

Haïtiaanse kunst in het Grand Palais in Parijs

Haïti, deux siècles de création artistique

“Haiti. Deux Siècles de Création Artistique”

Fascinerend en zeer verscheiden: dat is onze spontane indruk over deze prachtige overzichts-tentoonstelling van twee eeuwen hedendaagse kunst uit Haïti. Er waren 170 werken van 60 verschillende haïtiaanse kunstenaars. Hoewel alle werken in één zaal dicht bij elkaar waren opgesteld, hebben we alle drie echt kunnen genieten van deze unieke verzameling.

(meer lezen…)
Walter De Jongh, Greet Schaumans
2 april 2015

Waar staat Haïti vier jaar na de aardbeving?

Heropbouw voor een NIEUW Haïti?

Dit is een kans om te werken aan een NIEUW HAITI, zegden een aantal lokale organisaties nadat ze waren bekomen van de verbijstering na de aardbeving en moedig het werk terug opnamen. Vier jaar later is er ontgoocheling, in de beloofde massale hulp, in de aanpak van de heropbouw vooral, en in het feit dat er nog maar weinig terechtkwam van goed beleid in het land. Toch kon ik tijdens mijn recent bezoek vaststellen dat de organisaties en hun leiders ondanks alles blijven doorzetten. Ze hebben ook geen andere keuze dan te blijven ijveren voor een beter leven voor hun volk. ‘Chapo ba’ voor al die lokale mensen en organisaties die niet opgeven, ook niet nu de massa van hulporganisaties wegtrekt. Hieronder mijn indrukken over veel diverse aspecten.

(meer lezen…)
Greet Schaumans
6 april 2014

Er verandert zo weinig en toch!

Tijdens mijn bezoek in de tweede helft van februari 2010, waren de mensen nog zwaar onder de indruk van de aardbeving die hen overviel op 12 januari. Toch begon toen al het dagelijks leven op gang te komen, ondanks de tentenkampen her en der in Port-au-Prince en de latere naschokken. Door deze naschokken durfden mensen niet meer binnen te slapen. Ook als hun huis intact bleef, sliepen ze in tenten en onder zeilen.

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
16 december 2010

Lakay Mwen (Thuis)

Al in het vliegtuig was ik heel nerveus. Bang van wat ik ging tegen komen. In de luchthaven ging alles vrij vlot bij de immigratie. Eerlijk gezegd, dat ben ik niet gewoon. Toch niet in Haïti.” Eronne Pauyo is Haïtiaanse en verblijft al geruime tijd in België. Dit is het verhaal van haar terugkeer naar Haïti na de verwoestende aardbeving van 12 januari 2010.

(meer lezen…)
Eronne Pauyo
6 juni 2010

Port-au-Prince een bevreemdende werkelijkheid

Enkele indrukken anderhalve maand na de aardbeving

Het was met een apart gevoel dat we, onze continentverantwoordelijke en ikzelf, naar Haïti reisden. In welke staat zouden we de mensen aantreffen, wat was er overgebleven van die dichtbevolkte stad als zelfs het presidentieel paleis, meerdere ministeries, het VN gebouw en het gebouw van de Franse ambassade was ingestort. Hoe zouden de partnerorganisaties van Broederlijk Delen op deze situatie reageren en wat zouden hun voorstellen zijn voor de toekomst? Zou de zo moeizaam opgestarte hulp aan de slachtoffers nu al wat gestroomlijnd verlopen? Ook in het getroffen gebied buiten Port-au-Prince? Is een dergelijke ramp ook een nieuwe kans voor een andere ontwikkeling voor Haïti, zoals we stil hopen?

(meer lezen…)
Rhoddy Petit
Regioverantwoordelijke Broederlijk Delen voor Haïti
31 maart 2010

Terug van dertien jaar weggeweest

Wat me vooral is opgevallen in de eerste weken in Port-au-Prince, terug van dertien jaar weggeweest? Wel, twee dingen eigenlijk. De alomtegenwoordigheid van de politie en VN-troepen en de twee-meter-maatregel.

(meer lezen…)
Dirk Vermeyen
1 december 2009

"Haïti doet veel met een mens"

Haïti doet veel met een mens. Ik herinner me nog steeds de woorden van Toon De Beleyr, die me zei voor ik vertrok: “Naar Haïti reizen, is meer dan zomaar even het vliegtuig op- en afstappen, je moet er echt klaar voor zijn.” Ik kan hem alleen maar gelijk geven.

(meer lezen…)
Anneleen
1 december 2009

Er beweegt wat in Haïti…

De zaterdagvlucht van Miami naar Port-au-Prince zit niet overvol. Mensen hebben goed gevulde valiezen mee, maar niet meer die overvolle handbagage, zoals vroeger vaak het geval was. Op de vlucht wordt een aantal mensen geholpen met de immigratieformulieren die je als buitenlander moet invullen om de U.S. binnen te komen…

(meer lezen…)
Greet Schaumans
1 juni 2009

Port-au-Prince en het binnenland

Van 2 tot 20 juli 2008 was ik op dienstreis in Haïti voor een bezoek aan de partners van Broederlijk Delen en gesprekken met onze coöperanten daar. Het werd een deugddoende en boeiende periode, die vooral mijn motivatie ten goede kwam. Meer dan ooit ben ik er nu van overtuigd dat we de lokale mensen en initiatieven nog sterker moeten aanmoedigen en steunen, natuurlijk ook financieel, maar het eerste is het belangrijkste: tonen dat we in hen geloven. Ik probeer hierna een reeks impressies te geven van de reis en ook een aantal meer anekdotische feiten.

(meer lezen…)
Greet Schaumans
 Haïti
1 september 2008