Benefiet Haïti is een organisatie die ontstond in de nasleep van de aardbeving van 12 januari 2010. Geert Van Iseghem maakte toen deel uit van het B-Fast team en als zoveel mensen geraakte hij verbonden met dit volk en bracht dit ook over op zijn partner Valerie Montbaliu. In april 2017 gingen ze op Haïtibezoek en op aandringen van hun contactpersoon Simon vooral naar het door Matthew zwaar getroffen Anse d’Hainault in het Zuiden.
We hebben ondertussen leren leven met het feit dat we niet iedereen kunnen helpen.
Vroeg in de ochtend zijn we in Les Cayes vertrokken voor een urenlange tocht door het gebied getroffen door orkaan Matthew. Onze koffer zat vol met schoolmateriaal dat we gekocht hadden in de hoofdstad. Schoolboeken, geometrische instrumenten, posters, schriften en schrijfgerief. Goed voor 400 kinderen uit verschillende klassen van de lagere school. Onze missie was helder: de vier meest getroffen scholen van Anse d’Hainault van educatief materiaal voorzien.
Zes uur later staan we met het gerief in Anse d’Hainault. Een behulpzame schooldirecteur stelt ons een kerkelijke ruimte ter beschikking en al gauw is deze omgevormd tot secretariaat van Benefiet Haïti. We sorteren de bestelling in pakjes per 100 leerlingen zodat we gemakkelijk op pad kunnen om alle goederen bij de scholen af te zetten.
Drie scholen zijn in het centrum gelegen. Anse d’Hainault is een vissersdorpje met een paar duizend inwoners, een speelbal van de orkaan. Eén van de drie scholen is volledig verwoest en noodgedwongen ondergebracht in een ruïne zonder sanitaire voorzieningen. De kinderen moeten hun behoeften doen in een put achter het gebouw. De situatie is hier schrijnend.
De vierde school ligt op een uurtje rijden van het stadje. Voor het eerst gaan we diep het binnenland in en ontdekken het leven op het platteland.
In elke school geven we het pakket schoolmateriaal af. We hebben veel bekijks onderweg. ‘Bienvenus les blancs’ klinkt het vanuit vele hoeken. We eindigen de dag met een vergadering met de directeurs. Naast het educatief materiaal is de behoefte aan bouwmateriaal even zo groot. We beloven niks, maar stellen voor een projectaanvraag op te maken zodat we op zoek kunnen naar sponsors. Zelf schieten we middelen tekort. Met de investeringen in het schoolmateriaal die we vandaag gedaan hebben, hebben we ons budget al ruim overschreden en dan hebben we de hulpvraag waar we morgen nog aan willen beantwoorden niet meegerekend.
Bij het wegrijden, vroeg in de ochtend, regent het. We hebben ondertussen leren leven met het feit dat we niet iedereen kunnen helpen. Het geeft alsnog een wrang gevoel wanneer we, beschut in onze wagen, passeren aan de vele huisjes die het met een tentzeil als dak moeten stellen.
‘s Anderendaags stoppen we in Port-Salut, eveneens zwaar getroffen door Matthew. Simon, één van onze lokale contactpersonen heeft een lijst van gezinnen die dringend nood hebben aan golfplaten en bakstenen, hout en cement. We leggen hem uit dat onze middelen beperkt zijn, maar dat we willen bijdragen in de aankoop van golfplaten, gezien de nood daarvoor het hoogst is. We spreken af in de winkel.
Daarna brengt hij ons naar zijn geboortedorp en leidt ons rond. We ontmoeten de mensen wiens huis met de grond gelijk geblazen werd door de wind. Sommige gezinnen leven met 10 personen in huisjes die nog kleiner zijn dan ons kippenhok. De wederopbouw is volop bezig maar bij gebrek aan materiaal verloopt het moeizaam traag. We hebben veel bewondering voor de manier waarop de mensen met tegenslag omgaan. Ze blijven niet bij de pakken zitten. Ze zijn moedig en blijven verder werken met de weinige middelen die ze hebben. Onze steun betekent heel veel voor hen. Het is niet alleen een vorm van financiële steun, maar evenzeer een schouderklopje. Dat merken we ook als we de mensen aanspreken. Ze zijn blij met onze aanwezigheid en dankbaar dat Simon beroep deed op ons.