Een nieuwe lente, een nieuwe jaargang van Lambi

Lambi staat klaar voor zijn tweede jaargang. Bemoedigende telefoons, abonnementsvernieuwingen en nieuwe abonnees stimuleren ons om er opnieuw met volle overtuiging tegen aan te gaan. Ook deze keer zorgden we voor een goedgevuld nummer. Vooral uit Haïti en van Haïtianen konden wij rekenen op bijdragen en artikels. Op deze weg willen wij verder gaan.

De voorbije maanden stond de Haïtiaanse pers bol van commentaren op de presidentsverkiezingen en de beëdiging van Jean-Bertrand Aristide als opvolger van René Préval. De omstandigheden waarin Aristide op woensdag 7 februari jl. voor de tweede keer als president werd geïnstalleerd, waren duidelijk anders dan in februari 1991.

Toen kon hij nog prat gaan op de steun van een overweldigende meerderheid van het Haïtiaanse volk. Vandaag zijn we een militaire staats
greep, een VN-interventie, veel politiek gekrakeel, een “tussentijdse” president én tien jaar verder. Van het krediet dat Aristide toen nog bij de Haïtianen had, blijft er niet veel over. Een steeds groter wordende groep beschuldigt hem openlijk van fraude, corruptie en andere onfrisse praktijken.

De kritiek ten aanzien van zijn persoon wordt met de dag scherper. Hierin heeft de oppositie ongetwijfeld een belang rijke hand; een oppositie die van plan is het spel hard te spelen en dit onderstreepte door Gérard Gourgue als tegenpresident te benoemen.

In deze Lambi staan we naar aanleiding van de internationale vrouwendag op 8 maart ook een paar bladzijden lang stil bij de situatie van de vrouw op Haïti. In tal van landen, en zeker in Haïti, wordt de vrouw spijtig genoeg nog altijd gediscrimineerd, is zij vaak het slachtoffer van geweld en krijgt zij te weinig kansen. Uit ons dossier blijkt dat de Haïtiaanse vrouwen het hier niet bij laten. Beetje bij beetje slagen zij er in erkenning te krijgen voor hun problemen en een mentaliteitswijziging op gang te brengen. Verder in dit nummer aandacht voor enkele aspecten van de Haïtiaanse keuken en voor nieuwe

De redactie
1 maart 2001