Het leven zoals het is in… Port de Paix

Port de Paix is een provinciestad in het noordwesten van Haiti. Met zicht op zee, en op het mysterieuze eiland Ile de la Tortue. Bij zonsopgang zou ik hier honderden vakantiefotos kunnen nemen. Het lijkt hier wel een paradijs!

Op weg naar mijn werk komt de ontnuchtering echter snel. Het leven is hier bikkelhard. Port de Paix is een uit zijn voegen getreden provinciestad zonder enige infrastructuur, zonder enige organisatie. Het verkeer is hier één en al chaos. Elke morgen probeer ik me een weg te banen tussen taximoto’s, karren die worden voortgeduwd, ezels op weg naar de markt, straatmarkten en opgehoopt vuilnis. Als het niet regent, is er nog aan te beginnen, bij regenweer geef je het beter gewoon op.

Het noordwesten wordt doorkruist door vele rivieren. Bruggen zijn er niet. Mensen proberen met al hun koopwaar door de rivier te geraken. Samen met hun ezels gaan ze daarbij net niet kopje onder. Maar om te overleven, moeten de boeren vanuit de heuvels in Port de Paix geraken om daar hun groenten en fruit te verkopen. Van boeren wordt je hier niet rijk. Bananen en mango’s zijn er nu overvloed, maar ze brengen niets op, in vergelijking met wat je betaalt voor ingevoerde goederen.

Om hier rijk te worden, heb je beter connecties in Maimi. De bevolking verwacht veel van het buitenland, minder van hun eigen regering. Vorige maand werden hier senaatsverkiezingen georganiseerd. In het noordwesten zijn die zonder grote incidenten verlopen. Omdat geen enkele kandidaat het in de eerste ronde haalde, volgde er een tweede ronde op 21 juni. Het waren bijna perfect georganiseerde verkiezingen, maar voor een echte democratie is er volgens mij méér nodig. Door de extreme armoede, de ongeletterdheid van de bevolking en het gebrek aan betrokkenheid van vele kandidaten bij de dagdagelijkse problemen van zovele Haitianen blijft politiek voor velen een “ver van mijn bed”-show. Haïtianen verdienen beter!

’s Avonds zet ik me op mijn balkon, en wacht ik tot het cruiseship voorbijkomt. Het wekelijkse schouwspel voor vele Haitianen. Het cruiseship komt terug van Plage Labadie, één van de mooiste stranden van de Caraiben. De toeristen hebben er een stranddag opzitten, alleen werd hen niet verteld dat ze in Haiti waren…

Ruth Beeckmans
Port de Paix
1 juni 2009

Meer artikels uit deze rubriek