Mango

Hij wordt vaak “de koning van het fruit” genoemd, ook al maakt hij lelijke vlekken. Moeders vinden dan ook dat je hem het best in een badkuip kan eten. In ieder geval zorgt de mango (de mangifera indica) ervoor dat in Haïti jaarlijks zo’n 500.000 mensen werk hebben en dat tussen 8 en 10 miljoen US $ het land binnenkomen. Maar misschien is hij nog wel het waardevolst als voedingsbron voor de (arme) Haïtiaan!

De mangoboom komt oorspronkelijk uit India. Zo’n 300 jaar geleden werd hij door de Portugezen naar het Caribische gebied gebracht. Hij kan zo’n 40 meter hoog worden met 2,5 meter diameter! Als deze boom de kans krijgt wordt hij makkelijk 100 jaar.

Op Haïti zijn er tal van mangobomen die al bij al zo’n 100 variëteiten vertegenwoordigen. Een bepaalde variëteit, de ‘mango Fransik’ met name, heeft erg veel succes in het buitenland, vooral in de VS. en Canada. Het is een zeer sappige vrucht die voorlopig alleen op Haïti te vinden is. Hij kan geteeld worden zonder kunstmest en insecticiden waardoor hij als “natuurproduct” op menige biomarkt verkocht kan worden.

Recepten

Mango Daiquiri (voor 2 cocktails)

- 1 manqo – 125 ml limoensap – 125 ml donkere rum – 2 theelepels suiker – 4 eetlepels geschaafde ijsklontjes – een halve limoen –

Schil de mango en verwijder de pit. Doe het vruchtvlees samen met het limoensap, de rum, de suiker en het ijs in een bekermixer en meng alles goed door elkaar. Snijd de halve limoen in schijfjes en doe in elk glas 1 schijfje. Giet de daiquiri over het limoenschijfje en serveer ijskoud!

Mangocrème (voor 6 personen)

- 1 kg rijpe mango’s – het sap van 1-2 limoenen – het wit van 1 ei – een beetje zout – 30 g suiker – 125 ml slagroom –

Schil de mango’s, snijdt het vruchtvlees los van de pitten en pureer dit met een keukenmachine. Doe de mangopuree in een schaal, voeg wat limoensap naar smaak toe en roer alles qoed door elkaar. Sla het eiwit schuimig met een snuifje zout, voeg de suiker beetje bij beetje toe en blijf kloppen tot het eiwit stijf maar niet droog is. Klop de slagroom stijf, meng deze voorzichtig door het eiwitschuim en schep het slagroommengsel door de mangopuree. Laat de mangocrème goed koud worden in de koelkast en dien gekoeld op.

Mango-ijs

- 8 eieren, gesplitst – 250 g poedersuiker – 250 ml slagroom – 500 g rijp mangovruchtvfees – een halve theelepel citroensap –

Klop de eiwitten stijf. Voeg de suiker toe en klop het geheel luchtig. Klop in een andere kom de room op. Schep de eierdooiers door het eiwit. Voeg room, mango en citroensap toe. Schep het mengsel in een ijsvorm en zet het in de diepvries. Roer het na 2 uur in de keukenmachine of met de hand en plaats het weer terug in de diepvries.

De mango kan rijp maar ook onrijp gegeten worden. Je kan hem bakken of verwerken in pickles, confituren, desserten, cocktails, likeur, … Wil je het vruchtvlees ook buiten het oogstseizoen eten, dan is drogen de beste oplossing. Op dit ogenblik experimenteert een boerenorganisatie op de Plato Santral hiermee.

Je kan het natuurlijk ook eenvoudig houden en de mango vers en puur eten: geschild en het vruchtvlees in stukjes gesneden met een beetje citroen. Je kan hem ook eten zoals vele Haïtianen het doen nl. als “sousèt”. Sla de vrucht helemaal plat, bijt bovenaan in de schil een gaatje en zuig dan gewoon het vruchtvlees eruit!

De pitten en de schillen worden vaak aan de varkens gegeven. Maar ook mensen kunnen dit eten. De schil wordt dan gekookt of gebakken. De pit van de mango heeft dezelfde voedingswaarde als rijst. Gedroogd en fijngemalen geeft de mangopit een goed meel.

Alles van de mangoboom wordt gebruikt: bladeren kunnen runderen voeden en van het hout worden planken gemaakt of houtskool en de kleine takken onderhouden menig houtvuur op het Haïtiaanse platteland.

Lut Thijsen
1 september 2001

Meer artikels uit deze rubriek