Sherlson Sanon, getuigenis van een ex-kindsoldaat

Gebaseerd op een rapport van de organisatie RNDDH

De mensenrechtenorganisatie ‘Réseau National de Défense des Droits Humains (RNDDH) tekende op 23 april 2013 de getuigenis op van Sherlson Sanon, geboren op 16 december 1988. Sherlson Sanon beweert door ex-senator Joseph Lambert, nu raadgever van president Martelly en senator Edwin Zenny, aangezet te zijn om verkiezingsfraude te plegen, drugs te verhandelen, te kidnappen en te moorden.

Sherlson Sanon was elf jaar toen hij in 1999 benaderd werd door Joseph Lambert. Na een opleiding in de bende Kakos in Jacmel werd hij door Joseph Lambert ingeschakeld in drugstransporten en later ook in wapentransporten. Sanon noemt in zijn verklaring plaatsen en personen waar hij deze drugs afleverde. In Port-au-Prince voorzag Lambert ook in een huis waar de bendeleden konden slapen. De vergoedingen voor deze transporten waren voor rekening van Lambert.

Sherlson Sanon beging zijn eerste moord ook in 1999 samen met Alain Moïse. Sanon kreeg hiervoor 2000 gourdes. Diezelfde dag vermoordde Moïse ook nog de vader van het slachtoffer. Sanon rapporteert nog zeer gedetailleerd andere moorden.

Bij de verkiezingen van 2010 beging Sanon samen met bendeleden van Kakos verkiezingsfraude ten voordele van Kénol Charles. Tot op vandaag begaat de bende Kakos in opdracht van Lambert en Zenny regelmatig misdrijven. Sanon somt ze op in zijn getuigenis.

In 2013 kreeg Sanon de opdracht om Sorel Jacinthe en Levaillant Louis Jeune te vermoorden. Hoewel de plannen al ver gevorderd waren heeft Sanon hiervan afgezien. Hij heeft de hulp ingeroepen van RNDDH om zijn verhaal op te tekenen.
De Haïtiaanse pers heeft de getuigenis van Sanon opgepikt en ze is verschenen in verschillende kranten en op radiozenders. Lambert en Zenny ontkennen vooralsnog alle betrokkenheid en ook Martelly heeft het ontslag van Lambert niet aanvaard.

Katrien Geens
22 september 2013

Meer artikels uit deze rubriek