Terugblik op 2004

Toen wij in het Vlaams Haïti Overleg reeds vanaf 2002 begonnen plannen te smeden om in 2004, het jaar van de tweehonderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van Haïti, allerlei activiteiten te organiseren opdat Haïti in dat cruciale jaar toch een beetje uit het vergeetboek van de westerse media zou geraken, konden we natuurlijk niet weten dat de actualiteit ons zou voorbijsteken: door de politieke evolutie sindsdien en talrijke slachtoffers eisende cyclonen als Jeanne is Haïti ook zonder onze activiteiten het voorbije jaar vaak in het nieuws geweest, te vaak misschien, of beter: te vaak in een negatieve context. Een natuurramp, een bloedbad, een politieke afrekening… dat is natuurlijk geknipt voer voor de media. Maar nu Aristide vertrokken is en Jeanne uitgeraasd, vallen we snel weer terug op het aloude gebrek aan belangstelling voor Haïti, hoewel daar nog dagelijks doden vallen, hoewel het land meer dan ooit aan de rand van de afgrond staat.

Wij hebben doorgezet in 2004. Toch even op een rijtje zetten wat de allemaal hebben gehad. Het begon op 7 december 2003 met een geslaagde Haïti-dag in Bierbeek, bekroond met een fantastisch optreden van Malène Dorcéna. Op 20 en 21 maart 2004 was er het al even geslaagde Haïtiweekend in De Pianofabriek in Brussel, met als uitschieters een zeer levendig debat en het bijzonder gesmaakte optreden van Bob Bovano.

Op 9 en 10 oktober was er de première van het Hait-programma “Soley là Cho” van het koor Sapukay uit Merelbeke. Op 24 oktober was er een Haïtiaanse filmavond in De Pianofabriek in Brussel. Op 4 december was er een Haïti-avond in Gent, met deelneming van enkele gasten uit Haïti. Op 8 december was de bekende schrijver René Depestre mede op uitnodiging van het VHO te gast in de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek voor een literaire matinee. Nog op 8 december was er een Haïti-avond in Dilbeek. En dan hebben we het nog niet gehad over de activiteiten van het Europees Haïti Overleg, waarin het VHO ook een stuwende rol speelt, met onder meer de Europese toer van een zeskoppige delegatie uit Haïti, met als afsluiting een debat in de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel…

Gezien de beperkte middelen en man-/vrouwkracht mag dat een mooie balans worden genoemd. Wij houden vol. U toch ook? Vernieuw daarom vandaag nog uw abonnement op Lambi. Zonder u kunnen wij niet voort!

René Smeets
1 december 2004

Meer artikels uit deze Lambi

Meer artikels uit deze rubriek