50 jaar Scheut in Haïti

Op 28 november 1862 stichtte pater Théophile Verbist de Congregatie CICM in Scheut, een stadswijk bij Brussel. Er werden missionarissen uitgestuurd naar alle uithoeken van de wereld, o.a. naar Haïti, waar de eerste Scheutisten arriveerden op 1 januari 1954 en er parochies in Terye Wouj, Piyon, Fayeton, Gran Basen en Sèkalasous leidden.

In een periode van vijftig jaar hebben 102 Scheutisten van verschillende nationaliteit (uit België, Nederland, Verenigde Staten, Congo en de Filipijnen) zich in dit betoverende land ingezet, als verantwoordelijke voor een parochie (vooral in de regio van Cap Haitien, Fort Liberté, Plateau Central en Ile de la Gonave) of een project. Verscheidene parochies, scholen, kerken, hospitalen, irrigatiesystemen, ateliers, sportterreinen en nog veel meer zijn opgebouwd. Trouwe lezers kennen vast wel Sant Emayis in Papay, het Kreoolse maandblad Bon Nouvèl, opgericht door Joris Ceuppens en nu onder de hoede van Jan Hoet, Raymond De Caluwe die ontroerende verhaaltjes publiceert in Lambi, Radio Solèy dat een tijd onder leiding was van wijlen Hugo Triest, of de Chiro opgericht door Jos Berghmans en Noel Maertens. Daarnaast zijn de Scheutisten ook werkzaam op het vlak van mensenrechten (Jistis ak Lapè met Jan Hanssens), drugs- en alcoholbestrijding (APAAC, opgericht door Jan Berghmans) en bevrijdingstheologie (Ti kominite Legliz met Raf Maenhout).

Er worden ook geïnteresseerden gevormd in centra in Port-au-Prince en Mombin.

In 1987 werd de eerste Haïtiaan gewijd tot priester. Op dit moment zijn er 21 Haïtiaanse Scheutisten, waarvan er 17 zich inzetten voor een project of parochie in een ander land.

Sara Van den Eynde
1 juni 2004