“Groene Nobelprijs” voor Chavannes Jean-Baptiste (MPP)

Chavannes Jean-Baptiste is voor de lezer van het vroegere Ayiti Nouvèl en het huidige Lambi al lang geen onbekende meer. Als leider van de boerenbeweging van Papay (MPP) komt hij herhaaldelijk naar België omdat de MPP door verscheidene Belgische organisaties werd of nog steeds wordt gesteund. In Lambi werd Chavannes voor het laatst geïnterviewd in het nummer 10 van juni 2002 (“Voor de regering zijn er geen boeren”, blz. 6-8).

Sindsdien is er weer veel water naar zee gevloeid. Chavannes, ooit een door nagenoeg iedereen gerespecteerd boerenleider, werd medestander van Aristide, daarna keerde hij zich van hem af, en de laatste jaren is Chavannes zelf steeds vaker het mikpunt geworden van kritiek. Toch is hij nog steeds een belangrijke speler in het hedendaagse Haïtiaanse gebeuren, en vormt hij met zijn MPP nog steeds een factor waarmee rekening moet worden gehouden.

Chavannes Jean-Baptiste is onlangs uitgeroepen tot één van de zes winnaars van de prestigieuze Goldmannprijs voor het milieu, zeg maar de “groene Nobelprijs”, omwille van zijn strijd voor duurzame landbouw, tegen erosie, voor herbebossing… De 125.000 dollar die de prijs hem oplevert, vormen in de strijd hooguit een druppel op een gloeiende plaat.

René Smeets
1 juni 2005