Rubriek - Op de valreep

Robert Manuel de nieuwe premier?

Bij het ter perse gaan waren de rubrieken “Actueel” (blz. 3-5) en “Dagboek” (blz. 18-19) al afgesloten. Hier, op deze laatste pagina, kunnen we inspelen op het allerlaatste nieuws. Premier Préval heeft einde mei zijn belangrijkste raadgever, Robert Manuel, aangewezen als nieuwe premier. Keuze die nog moet worden bekrachtigd door Kamer en Senaat. Wat niet altijd van een leiden dakje loopt…

René Smeets
10 juni 2008

Weetjes

  • Haitiaanse intellectuelen en diverse personaliteiten hebben op 12 januari 2007 in Port-au-Prince hulde gebracht aan de Haïtiaanse socioloog Laënnec Hurbon, aan wie in 2006 in Havana de internatioinale prijs Fernando Ortiz voor het jaar 2006 werd toegekend.
  • GARR (Groupe d’Appui aux Repartriés et Réfugiés), waarvan de website voorstelden in ons vorig nummer (blz. 19), heeft samen met enkele andere mensenrechtenorganisaties een CD op de markt gebracht met liederen van Haïtiaanse en Dominicaanse muzikanten waarin de erbarmelijke toestanden op de Dominicaanse suikerrietplantages, waarvan vooral Haïtianen het slachtoffer zijn, worden aangeklaagd.

René Smeets
1 maart 2007

Claudette Werleigh wordt secretaris-generaal van Pax Christi

Voor trouwe Lambi-lezers is Claudette Werleigh een oude bekende. In de loop der jaren is zij herhaaldelijk geïnterviewd, eerst in Ayiti Nouvèl, daarna ook in Lambi. Claudette was voor ons altijd een goede en betrouwbare informatiebron. In november 2007 zal zij de Belg Etienne De Jonghe opvolgen als secretaris-generaal van Pax Christi. Sinds 1999 verbleef Claudette vooral in Zweden, waar ze werkzaam was aan de universiteit van Uppsala. Het internationale secretariaat van Pax Christi bevindt zich in Brussel. Er zullen zich dus wellicht weer vaker kansen voordoen om met Claudette van gedachten te wisselen over de gang van zaken in Haïti, waar zij in 1995-1996 premier was tijdens het tweede presidentschap van Aristide. Tevoren was zij ook al minister van sociale zaken en buitenlandse zaken geweest (periode 1990-1995).

René Smeets
1 december 2006

Haiti-"oudstrijder" Pater Bohnen uitgeroepen tot grootste (Nederlands-)Limburger aller tijden!

Pater Bohnen, stichter van talrijke “kleine scholen” op Haïti, is door de Nederlandse Limburgers gekozen tot grootste Limburger aller tijden in de categorie religie en levensbeschouwing. In oktober is de grote finale en neemt pater Bohnen het op tegen de laureaten van andere categorieën, o.m. Toon Hermans (theater, film en media) en André Rieu jr. (klassieke muziek). Kijk op www.L1.nl voor meer informatie, en mocht u willen meestemmen dan kunt u ook daar terecht.

René Smeets
1 september 2006

“Groene Nobelprijs” voor Chavannes Jean-Baptiste (MPP)

Chavannes Jean-Baptiste is voor de lezer van het vroegere Ayiti Nouvèl en het huidige Lambi al lang geen onbekende meer. Als leider van de boerenbeweging van Papay (MPP) komt hij herhaaldelijk naar België omdat de MPP door verscheidene Belgische organisaties werd of nog steeds wordt gesteund. In Lambi werd Chavannes voor het laatst geïnterviewd in het nummer 10 van juni 2002 (“Voor de regering zijn er geen boeren”, blz. 6-8). (meer lezen…)

René Smeets
1 juni 2005

50 jaar Scheut in Haïti

Op 28 november 1862 stichtte pater Théophile Verbist de Congregatie CICM in Scheut, een stadswijk bij Brussel. Er werden missionarissen uitgestuurd naar alle uithoeken van de wereld, o.a. naar Haïti, waar de eerste Scheutisten arriveerden op 1 januari 1954 en er parochies in Terye Wouj, Piyon, Fayeton, Gran Basen en Sèkalasous leidden.

Sara Van den Eynde
1 juni 2004

Natuurgeweld eist honderden, wellicht duizenden doden.

Overstromingen in het zuidoosten van Haïti en in de aangrenzende Dominicaanse Republiek hebben einde mei honderden, misschien wel duizenden doden geëist. Bij het ter perse gaan van dit nummer sprak de pers van 1700 tot meer dan 2000 doden en vermisten in het zuidoosten van Haïti. Het moordende water dat alles meesleurde liet alleen verwoesting en levenloze lichamen achter. 30 mei werd uitgeroepen tot nationale dag van de rouw. Zeker 3000 mensen waren aangewezen op noodhulp. Hulp die stilaan tot stand kwam in de moeilijk te bereiken gebieden.

René Smeets
1 juni 2004

Het geweld in Port-au-Prince tijdens de ‘hete maanden’

Sinds bijna 2 jaar houdt het Comité Rechtvaardigheid en Vrede van Port-au-Prince cijfers bij van het aantal slachtoffers van geweld in de hoofdstad. Geteld wordt het aantal doden die gevonden worden in de straten van de hoofdstad. Informatiebronnen zijn de pers, getuigen, eigen waarneming. In het rapport voor februari-maart 2004 is sprake van 302 dodelijke slachtoffers van geweld. Wellicht ligt het reële aantal een stuk hoger.

Greet Schaumans
1 juni 2004

ARISTIDE POETST DE PLAAT

Net voor het ter perse gaan, viel het bericht dat president Aristide op zondagochtend 29 februari Haïti heeft verlaten, richting Dominicaanse Republiek, naar verluidt “om verder bloedvergieten te voorkomen”. Vandaar zou hij om asiel verzoeken in Taiwan, Marokko of Panama. Ook zijn eerste minister is afgetreden. Volgens de grondwet komt de macht nu in handen van de voorzitter van het Hof van Cassatie, Boniface Alexandre. Een gewezen generaal van het Haïtiaanse leger, Hérard Abraham, zou als eerste minister worden benoemd. Na het vertrek van Aristide werden in de hoofdstad Port-au-Prince plunderingen, brandstichtingen en afrekeningen gemeld.

René Smeets
1 maart 2004

Het Haïtiaans Creools in de schijnwerpers

Elk jaar op 28 oktober, en dit al sedert 1982, worden de Creoolse taal en cultuur gevierd in de Creoolstalige landen en gemeenschappen. Het gaat om 10 miljoenen mensen in de hele wereld! Een begeesterend verslag.

(meer lezen…)
Bénédicte Willemart
1 december 2002