Aanslag op priester Joseph Simoly

Joseph Simoly, de spreker
Joseph Simoly, de spreker

Op 21 december 2017 werd de priester Joseph Simoly (54), vicaris van de Parochie Sacré-Coeur van Turgeau, Port-au-Prince, vermoord vlak bij zijn woning aan de Route des Frères. De politie heeft 4 verdachten aangehouden. Wat eerst op een roofmoord leek, blijkt bij nader inzien een politieke afrekening.

Jeugd

Familie Simoly
Familie Simoly

Joseph Simoly werd geboren in een kroostrijk en gelovig gezin in Cerca-la-Source, een dorp in het Centrale Plateau, nabij de grens met de Dominicaanse Republiek.
De middelbare school volgde hij in het Kleinseminarie / College St. Martin de Porres te Hinche, hoofdstad van het Centraal Departement. Hij behoorde tot de eerste lichting van deze jonge school, opgericht door Mgr Decoste in 1979. Het Klein-Seminarie werd verder uitgebouwd door Bisschop Leonard Laroche vanaf 1982 met het oog op de vorming van een inlandse clerus, die geleidelijk de buitenlandse missionarissen zou moeten vervangen.

Priesterschap

Na zijn studies aan het Grootseminarie Notre Dame in Port-au-Prince, behaalde Joseph Simoly een doctoraat in de Mariologie in Rome. Niet toevallig is Maria Onbevlekt Ontvangen, gevierd op 8 december, de patroonheilige van Hinche, waar de nieuwe kathedraal in 1996 aan haar werd gewijd.
Joseph Simoly werd een belangrijke vaandeldrager van de charismatische beweging binnen de katholieke kerk. Hij ontpopte zich tot een bevlogen spreker en animator en werd vaak uitgenodigd op congressen in het buitenland, o.a in de Verenigde Staten en Guadeloupe. Verschillende preken van hem zijn te beluisteren op www.youtube.com.
De charismatische beweging in Haïti hield in april 2017 zijn 23e congres. Duizenden Haïtianen vanuit het hele land en zelfs van de diaspora nemen jaarlijks deel aan dit evenement.

Engagement

Kist Joseph Simoly
Kist Joseph Simoly

Joseph Simoly behoorde tot een geëngageerde familie. Zijn jongere broer Josué bracht het tot volksvertegenwoordiger, een andere jongere broer Gabriel tot senator.
Ook Joseph toonde zijn engagement. Op 8 december 2017, ter gelegenheid van het feest van Maria Onbevlekt Ontvangen en ter afsluiting van een novene, nam hij deel aan een processie van de kathedraal van Port-au-Prince, tot aan het voetbalstadion van Sylvio Cator. Daar nam hij het woord, waarbij hij de corruptie in regeringsmiddens, in het bijzonder in verband met de fondsen van Petrocaribe, aanklaagde, zich wel bewust van het feit dat hij hiermee zijn eigen leven in gevaar bracht.

Begrafenis

De begrafenisdienst werd op 30 december 2017, eerst in de voorlopige kathedraal van Port-au-Prince, nadien in de kathedraal van Hinche gehouden. Op de kist geen bloemen, wel een witte priesteralbe, een bijbel en een rozenkrans.
De vier verdachten van de aanslag waren niet aan hun proefstuk toe en hebben nog andere aanslagen op hun geweten. Mensenrechtenorganisaties zoals RNDDH benadrukken dat het gerecht de opdrachtgevers van deze aanslag moet zoeken en bestraffen.

Guy Clymans
7 maart 2018

Meer artikels uit deze rubriek