Haïti 2004

Verslag bijeenkomst 15 september 2002

Dank aan iedereen die bereid was deze zondagnamiddag op te offeren om ideeën bij elkaar te brengen over de aanpak van Haïti 2004 in België.

In 2004 is Haïti 200 jaar onafhankelijk. Haïti was de allereerste kolonie die het slavenjuk afwierp. De vraag vandaag is in hoever Haïti ‘vrij’ is en hoe het, in de context van globalisering, de moeilijke weg van de democratisering probeert te vinden. We willen de 200 jaar in het teken stellen van deze vraag en tegelijk onze steun aan de Haïtiaanse bevolking tot uiting brengen door hier bij ons dit ‘vergeten’ land terug in de kijker te stellen, in zoveel mogelijk facetten.

Uit de bijeenkomst kwamen volgende concrete voorstellen:

 1. Literaire week in Brussel (i.s.m. de Vlaamstalige Bibliotheek Brussel)
  • andere mogelijkheid, op andere plaatsen ?
  • Aan franstalige kant wordt gedacht aan een week in het kader van ‘ontdekking van de Haïtiaanse cultuur doorheen de Voudou’ (Echanges & Synergie)
  • Tentoonstellingen
  • schilderijen/houtsnijwerk/ijzersmeedwerk: er is materiaal beschikbaar. Organisatie en financiering moeten bekeeken worden. (o.a. Viaene)
  • tentoonstellingspanelen met informatieve aspecten. (Protos, VHO)
 2. educatieve werking: in samenwerking met Studio Globe zal een educatief voorstel uitgewerkt worden dat kan gebruikt worden in scholen en jeugdgroepen.
 3. de haalbaarheid wordt bekeken voor het maken van een fotokalender-2004 (P. De Ceuckeleire)
 4. er wordt een lijst gemaakt van alle informatiematerialen over Hati: video’s – reportages, films, ander documentair materiaal (VHO, e.a.?)
 1. uitwerking van het algemeen thema rond ‘Hati 2004 en slavernij-weerstand/bevrijding-democratisering in de huidige context van globalisering’; in het vooruitzicht van eventueel een ‘Hatidag’; contacten naar pers en solidariteitsgroepen. (VHO)

Er worden een aantal werkgroepen samengesteld. Voor diverse werkgroepen worden nog medewerkers gezocht. Er wordt ook uitgekeken naar een vrijwillig(st)er die de coördinatieploeg met praktische taken en organisatie kan ondersteunen.

Greet Schaumans
1 december 2002

Voor vragen en contact: Greet Schaumans, Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel – tel.02/213 04 55; greet.schaumans@broederlijkdelen.be.

Meer artikels uit deze Lambi

Meer artikels uit deze rubriek