Haïtiaanse rum

Gewaardeerd door kenners!

Vaak lijkt Haïti synoniem aan kommer en kwel. Maar elkeen die dit Caribisch land een beetje volgt, weet ook dat Haïti staat voor muziek en voodoo en schilderkunst en verhalen vertellen en niet te vergeten … zijn rum! Zelden komt iemand terug van een bezoek aan het land zonder de welbekend flessen Barbancourt.

De drank wordt gemaakt van suikerriet die voor het eerst door Columbus werd ingevoerd bij zijn tweede reis (1493). Toch zou het nog duren tot 1640 vooraleer een soort van brandewijn op babsis van suikerriet het levenslicht zag; en wel op de toenmalige Engelse kolonie Barbados.

Over de oorsprong van het woord wordt nog gediscussieerd. In verschillende naslagwerken kan je lezen dat rum afgeleid is van ‘saccharum’, het Latijnse woord voor suiker; terwijl anderen (cfr. http://www.epicurious.com/b_ba/b04_spirits/rum.html) stellen dat het afkomstig is van ‘rumbullion’, een oorspronkelijk Engels dialect woord voor ‘oproer’ maar dat vanaf 1672 specifiek ging verwijzen naar ‘rum’: de nieuwe naam voor het al razend snelle populaire ‘Barbados water’. Feit is dat eind 17e eeuw Fransen op Saint-Domingue ook al naarstig bezig waren met het stoken van rum. Zowel Engelsen als Fransen gebruikten het goedje in hun onderhandelingen met de slavendrijvers in Afrika.

Halverwege de 19e eeuw kwam de Haïtiaans “Barbancourt” op de Haïtiaanse markt. Deze rum dankt zijn uitzonderlijke smaak aan de specifieke manier van stoken (met inbegrip van een dubbele gisting) en aan het feit dat gebruik gemaakt wordt van eiken vaten voor het verouderingsproces. Van belang is ook dat nog altijd wordt gebruik gemaakt van vers suikerrietsap ipv melasse. Voor de jaarproductie worden suikerrietstengels gebruikt die geoogst worden op een totale oppervlakte van 600 ha. Naast de drie kwaliteiten: 3 sterren (4 jaar oud), de Réserve Spéciale (8 jaar) en de Réserve du Domaine (15 jaar), is er sinds kort ook een witte Barbancourt-rum op de markt.

In België zijn deze variëteiten te koop in ‘La cone au sucre’ (Duivenstraat 12, 1000 Brussel) en in de ‘Galerie Easy’ (Mouterijstraat 4-6, 1050 Elsene). Uiteraard kan je hem zelf meebrengen (in beperkte hoeveelheid natuurlijk) of je vraagt iemand dit te doen (als die niet zÂ?elf een liefhebber is).

Een paar receptjes?

Haïtiaanse punch

wijze 1
  • meng het sap van 1 appelsien en 1 citroen met 1 soeplepel suiker en 1 maatje rum.
  • Voeg er wat gebroken/gemalen ijs aan toe en schudden maar…
wijze 2
  • 3 delen rum (Réserve Spéciale- 5 sterren) – 2 delen appelsiensap – 1 deel sap van de passievrucht – 1/2-deel limoensap – 1 deel grenadine
  • Voeg er wat gebroken ijs aan toe en schudden maar…

cake Potoprens

Benodigdheden : 4 eieren – 250 gr. bruine kandijsuiker – 250 gr. boter – 250 gr. bloem – 125 gr. rozijntjes –
50 gr. amandelschijfjes – 3 soeplepels Haïtiaanse rum – 2 afgestreken soeplepels bakpoeder – 3 snuifjes kaneel (niet noodzakelijk)

  • boter laten smelten
  • de eierdooier apart roeren met de kandijsuiker, de boter erbij doen. Amandelen, rum en kaneel, bloem en bakpoeder, rozijntjes en geklopt eiwit eronder mengen
  • 3/4e uur in de over op 200 graden.


1 december 2002

Heel veel info op http://barbancourt.net.