Haïti, een toeristische doorlichting

Stel, je wil naar Haïti op vakantie om nader kennis te maken met het land, zijn inwoners en zijn cultuur maar je wil van je verblijf op dit eiland ook gebruik maken om een aantal dagen zalig te niksen. Welke reisgids(-en) neem je mee? De voorbije 3 jaren zijn er al een vijftal verschenen. Hoe kan jij je het best voorbereiden? Met wie kan je ginds scheep gaan? Wat zijn de financiële implicaties?

In de scriptie die David Petit enkele maanden geleden voltooide in het kader van zijn opleiding Beheer, Toerisme en Recreatie aan de Hogeschool West-Vlaanderen vinden we op deze vragen een meer dan afdoend antwoord.
In het eindwerk vinden we niet alleen een korte politieke geschiedenis maar ook tal van gegevens over de evolutie van het toerisme, het aantal toeristen en de toeristische infra-structuur van het land. Met deze info is de potenti‘le reiziger al wat voorbereid en gewapend voor verrassingen. Met dezelfde heldere stijl gaat hij vervolgens in op het aanbod van reizen naar Haïti zowel in België als in Haïti en de rest van de wereld. Hierbij gaat hij uitgebreid in op wat Haïtiaanse reisagentschappen en organisaties te bieden hebben en wat hun achterliggende doelstellingen zijn. Vooral dit minder gekende aanbod maar ook de kritische vergelijking van 5 reisgidsen en de talrijke verwijzingen naar websites maken dat dit eindwerk in een toeristische bureau een aanrader is; zeker als Haïti op het reismenu staat.

Johan Verstraete
1 december 2002

Haïti, een toeristische doorlichting : scriptie voorgelegd door David Petit aan het Departement HIEPSO, afdeling Beheer, Toerisme en Recreatie, Renaat de Rudderlaan 6 te 8500 Kortrijk.