Vijf nieuwe gemeenten maken bijna evenveel doden in Arcahaie

Toeval of niet? Maar op 25 juli 2015 vaardigt president Martelly een decreet uit dat 5 nieuwe gemeenten erkent. Het zijn sections communales, gemeentelijke secties, die promoveren tot communes of gemeenten. Het is een zaak van territoriale afbakening, een grondgebiedprocedure, die niet zo vaak wordt aangewend. Net nu Martelly per decreet regeert en nog slechts 10 zittende senatoren van de wetgevende macht voor zich heeft. Net nu er verkiezingen aankomen en zijn mandaat in januari 2016 ten einde loopt. En toeval of niet, net hij, Martelly, werd na zijn aanstelling als president eigenaar van een stuk strand in Arcahaie. De vijf nieuwe gemeenten zijn: de 7de gemeentelijke sectie Marfranc (in de gemeente Jérémie / Zuidwest), de 1ste gemeentelijke sectie Liancourt (in de gemeente Verrettes / Artibonite), de 2de gemeentelijke sectie Lapointe (gemeente Port-de-Paix / Noordwest), Quartier Baptiste de 1ste gemeentelijke sectie Renthe-Mathé (in de gemeente Belladère / Plateau Central), en Arcadins (van Montrouis à Saint-Marc).

Vooral in Arcahaie is sinds begin september tegen die laatste nieuwe gemeente veel weerstand gerezen. Men wil er de intrekking van het presidentieel decreet zonder meer. Drijvende krachten waren het Collectif van schooldirecties en leerkrachten van Arcahaie. Zij organiseerden een vreedzame mars door Arcahaie, maar werden aan het eind wel met geweld uiteen gedreven. Er vielen gekwetsten. Het verzet breidde uit naar de ganse lokaliteit van Arcahaie en de Route Nationale werd geblokkeerd en dus gemeden door de bussen, één ging zelfs in vlammen op. Verontrustend is wel dat de politiemensen zeer repressief tekeer gingen in de regio. Mensen die zich verzetten werden hard aangepakt en mettertijd vielen er doden, werden moto’s en twee huizen in brand gestoken. Deze vormen van ordehandhaving doen terugdenken aan de praktijken van de Volontaires de la Sécurité Nationale of de beruchte Tontons Macoutes. Volgens de mensenrechtenorganisatie RNDDH die ter plaatse kwam, gedroeg de politie zich gewelddadig wat 4 doden tot gevolg had, een achttal gekwetsten en heel wat materiële schade. De politie ging er zijn boekje duidelijk te buiten, er is sprake van ware terreur in de streek.

Het is niet helemaal duidelijk wat precies de redenen zijn voor zoveel weerstand van de bevolking. Martelly had beloofd dat hij steeds overleg zou plegen met de betrokkenen vooraleer een decreet uit te vaardigen. In dit geval had hij dit geenszins gedaan. Montrouis is ook door de aanwezigheid van toeristische infrastructuur waardevol voor de gemeentelijke kas en met de creatie van Arcadins zouden heel wat inkomsten verloren gaan voor Arcahaie. Er heeft zich nu een Collectief van burgers van Arcahaie gevormd, zij willen de schade die het gewelddadig optreden van de politie veroorzaakte vergoed zien. Het collectief wordt hierin gesteund door verschillende organisaties voor ontwikkeling en voor mensenrechten. Afwachten nu of de president uiteindelijk het decreet intrekt en de rust in Arcahaie kan terugkeren.

Rhoddy Petit
23 december 2015

Meer artikels uit deze rubriek